Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Mansveld gaat risico’s ultrafijn stof Schiphol nader onderzoeken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 965 
|
 nu.nl 
wp_politiek_3697.JPG

De Tweede Kamer is blij dat er een vervolgonderzoek komt naar de gezondheidsrisico's van het vliegverkeer voor omwonenden van luchthaven Schiphol.
Daaruit moet blijken wat de precieze effecten zijn van ultrafijn stof dat vliegtuigen uitstoten.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu kijkt vervolgens of er maatregelen nodig zijn om de risico's te beperken. Ze wil eerst de feiten op tafel voordat ze mogelijke maatregelen neemt, benadrukte ze dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De Partij voor de Dieren riep haar daarin ter verantwoording naar aanleiding van onderzoek van TNO. Daarin wordt geconstateerd dat het vliegverkeer op Schiphol ''een aanzienlijke bron’’ van ultrafijn stof is dat na langjarige blootstelling ''waarschijnlijk nadelige effecten'' heeft op de gezondheid van omwonenden.

Opzet
Mansveld is het met TNO, GGD Amsterdam en de Universiteit Utrecht eens dat er nader onderzoek moet komen naar de gezondheidsrisico's. Ze komt binnenkort met een opzet daarvoor.

TNO deed van maart tot mei metingen naar ultrafijn stof bij met name de Kaagbaan, waar veel vliegtuigen opstijgen. Daarbij bleek dat de hoeveelheden benedenwinds in woonwijken van Amstelveen en Amsterdam twee tot drie keer hoger zijn dan normaal in de lucht. Ultrafijn stof bevat hele kleine stofdeeltjes en dringt daarom diep in de longen door.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Ze dronken een glas, deden een plas en rekken tijd door maar weer eens een onderzoek te doen. Ben je voor het weer in de kamer komt zo weer een jaartje verder.