Platform Vlieghinder Kennemerland
 

14 mei: Manifestatie Luchthaven Schiphol

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1101 
|
 Betrokken burgers en omwonenden van luchthavens 
Schiphol_klimaatactie_191214_EW-WA0008-01.jpg

Een brede coalitie van burgers organiseert op zaterdag 14 mei 2022 manifestaties op de vliegvelden Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Groningen. Zij protesteren tegen de groeiende overlast en vervuiling van het vliegverkeer.

Het vliegverkeer boven ons land neemt sinds enkele maanden weer toe na een relatief rustige periode tijdens de corona-pandemie. Nu de overlast groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving.
De Nederlandse overheid heeft het vliegverkeer decennialang gestimuleerd, onder meer met goedkope luchthaventarieven, btw- en accijnsvrijstellingen en het stimuleren van het mainport-model waarmee veel buitenlandse reizigers met lage tarieven worden verleid een overstap op Schiphol te maken.
Overlast is politieke keuze
Het resultaat van deze politieke keuze is dat de bewoners in de omgeving van vliegvelden geconfronteerd worden met veel meer overlast en vervuiling dan nodig is voor een gezonde bijdrage van de luchtvaart aan de Nederlandse economie. Het aantrekken van overstappers die niets besteden in ons land staat gelijk aan de import van veel overbodige geluidsoverlast en vervuiling.
Bewoners laten daarom op 14 mei massaal hun stem horen op de commerciële vliegvelden. Zij protesteren tegen de groei, de oneerlijke vrijstellingen voor de luchtvaartbranche en tegen het gebrek aan bescherming van mens en milieu tegen de overlast en vervuiling.
Burgers worden door gebrekkige of zelfs afwezige wet- en regelgeving nagenoeg niet beschermd tegen de negatieve gevolgen van het overmatige vliegverkeer. Vliegvelden opereren in ons land zonder verplichte luchthavenbesluiten, zonder verplichte natuurwetvergunningen en zonder rekening te houden met de mensen onder de aanvliegroutes.
Achterhaald
Het optimaal faciliteren van het overmatige vliegverkeer door de overheid heeft slechts één doel: ondersteuning van het achterhaalde business model van KLM om zoveel mogelijk overstappers via Schiphol te laten vliegen. Een model dat bijna anderhalf miljoen Nederlandse burgers de dupe maakt van méér vliegoverlast dan gezond is volgens de World Health Organization.
De acties op 14 mei starten 's ochtends om 11 uur. Op ieder van de vliegvelden zullen sprekers uit politiek en maatschappelijke organisaties aantreden, afgewisseld met muziek en entertainment. De acties zijn vreedzaam en hebben nadrukkelijk niet tot doel de toegang tot de vliegvelden te beperken.

Programma11.00 uurVerwachte aankomst Luchtfietsers. Ook de luchtfietsers zijn aanwezig om te laten zien dat reizen ook anders kan: zonder vervuiling, zonder lawaai en met aandacht voor de wereld om ons heen. Dit doen ze door vanaf Lelystad Airport en Rotterdam naar Schiphol te fietsen. Meer informatie en het aanmeldformulier kan je hier vinden: De Luchtfietsers
11.00 uurOpening. Programma toelichten.
11.05 uurMuziekoptreden ElleBassi / Florian Wolf
11.25 uurAankondigingen/toelichting diverse acties bij andere vliegvelden
11.30 uurBram van Liere/Donald Pols Milieudefensie
12.05 uurLandelijk stiltemoment met Red Rebels. Het is al 5 voor 12 geweest voor mens, natuur en klimaat. Hierom houden we 15 minuten stilte ter overpeinzing en de kostbare stilte te ervaren
12.35 uurKort interview Ties Joosten van Follow The Money over het boek De Blauwe Fabel
12.50 uurLammert van Raan, Partij voor de Dieren
12.55 uurKathy Olivia v Tergouw, directeur Stop Ecocide Nederland
13.00 uurSijas Akkerman, directeur Mileufederatie Noord-Holland
13.05 uurStudentenvereniging Huisvesting ASVA
13.10 uurElleBassi / Ulrike kort muziekoptreden
13.25 uurStudents For Future
13.30 uurProfessor Fulco van der Veen, Platform Vliegoverlast Amsterdam
13.40 uurZang Ulrike / Florian Wolf
13.50 uurImane Nadif, Groenlinks raadslid Amsterdam
13.55 uurMaarten de Zeeuw, campaigner Climate and Energy Greenpeace Nederland
14.00 uurEinde actie. Afsluiting & dankwoord

Presentator: Roos, Students for Future, FridaysForFuture


Dit programma is nog onder voorbehoud en kan veranderen en aangevuld worden


Bekijk bericht op " Betrokken burgers en omwonenden van luchthavens"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Robert Rijnten uit Voorhout

Qanneer je bij een vliegveld gaat wonen hoor je vliegbewegingen. Als je er niet tegen kan moet je er niet gaan wonen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!