Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Man uit Oerle moet toename lawaai Airport dulden

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 783 
|
 Eindhovens Dagblad 
hv_vliegtuig_0341.jpeg

Ook bij de Raad van State heeft Oerlenaar Wil van Krieken geen gehoor gekregen voor zijn eis voor een financiële compensatie voor het toegenomen vlieglawaai bij twee van zijn woningen aan de Kleine Vliet.

In een definitieve uitspraak over de claim van Van Krieken sluit de Raad van State zich geheel aan bij de standpunten van de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu. Die wezen de compensatieclaim af, omdat er geen gefixeerd aantal vluchten voor Eindhoven was vastgelegd.

Volgens Van Krieken is sinds 1979 het aantal vliegbewegingen op Eindhoven Airport flink toegenomen. In 1979 werd bij koninklijk besluit de zogenoemde geluidruimte van 35 zogeheten Kosten-eenheden (Ke) rond het vliegveld vastgelegd. Daarbij werd toen een maximum aantal jaarlijkse vliegbewegingen van 18.050 berekend. Alleen dat getal blijkt niet in steen gebeiteld. Hoewel het aantal vluchten intussen tot 43.000 per jaar gestegen blijft de geluidoverlast binnen de 35 Ke-contour.

De Raad van State is het eens met de ministeries dat de 35 Ke-contour niet is gekoppeld aan een maximum aantal vliegtuigen. De vliegtuigen zijn in de loop van de tijd stiller geworden. Meer vluchten zijn dus mogelijk zolang de 35 Ke grens maar niet wordt overschreden. Kortom, Van Krieken kon en mocht niet rekenen op een maximaal aantal vluchten van 18.050 per jaar en heeft om die reden geen schade geleden.

Bekijk bericht op "Eindhovens Dagblad"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Dit laat het geniep van de geluidsnormering door vliegtuigen van de overheid zien. In de Ke-norm wordt geluid tot 65 db(A) niet meegerekend en de nieuwe lden norm is hieraan gelijkwaardig gemaakt. Elk eventueel voordeel door zgn. 'stillere' vliegtuigen kan zodoende gemakkelijk door de sector worden gecompenseerd door meer vliegbewegingen (en dit gebeurt dan ook voortdurend). Overigens gaat men uit van berekeningen en niet van echte geluidsmetingen. Het is nog maar de vraag of die vliegtuigen werkelijk zoveel 'stiller' zijn geworden. Een rechter heeft hier hoogstwaar-schijnlijk geen verstand van en zal slechts de (m.i. foutieve) wet volgen. De vraag is wat geeft meer overlast: enkele zeer lawaaiige vliegtuigen of vele iets minder lawaaiige. Het zou wel eens het laatste kunnen zijn.