Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Makelaars verdoezelen vliegoverlast

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 3145 
|
 nhd.nl 
hv_veiligheid_2954.jpeg

Door Frans van den Berg


SCHIPHOL - Nog altijd zijn er mensen die een woning kopen in de Schipholregio en zich laten verrassen door de herrie van vliegtuigen. „Kopers moeten zich beter laten informeren en verkopers nemen een juridisch risico wanneer ze verkeerde informatie verstrekken. Zo kan aan geluidsoverlast een prijskaartje komen te hangen.”

Dat schrijft het klachtenpunt bezoekbas.nl naar aanleiding van onderzoeken die in opdracht van de provincie Noord-Holland zijn uitgevoerd. Al enkele jaren proberen gemeenten in de wijde omgeving van Schiphol via hun websites te wijzen op geluidshinder van startende en landende toestellen. Ook aan makelaars, woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars is gevraagd om actiever te informeren.

Spijt

In het verleden was het zo erg dat er makelaars waren die met bezichtigingen wachtten tot een bepaalde startbaan niet meer in gebruik was. Dat is voorbij, maar er zijn nog steeds mensen die in de Schipholregio komen wonen en zich onvoldoende realiseren dat er vliegtuigen overkomen. De een heeft daar meer last van dan de ander en soms hebben mensen spijt van hun aankoop.

’Rustig wonen’

Uit het onderzoek van het Instituut voor het Bouwrecht blijkt dat verkopers niet wettelijk verplicht zijn om de kopers te wijzen op mogelijke geluidsoverlast. Maar wat niet mag is onjuiste informatie verstrekken. Zo zijn er verkoopbrochures waarbij woningen in Nieuw-Vennep en Abbenes in het zuiden van Haarlemmermeer werden aangeprezen als ’rustig wonen’ midden in de Randstad. Maar horen daar dan vliegtuigen bij? Wie naar de rechter zou stappen staat nog sterker met een brochure waarin bij woningen aan de monding van het Spaarne werd gesteld dat ’bewoners weinig of niets van de luchthaven Schiphol zouden merken’.

Juridisch risico

„Verkopers die een onvolledig beeld schetsen van het woongenot nemen daarmee een juridisch risico”, stellen de onderzoekers. Kopers die echter een aankoopmakelaar in de arm hebben genomen, mogen verwachten dat hun makelaar onderzoekt of er van vliegtuiglawaai sprake is. Maar kopers kunnen ook zelf op de website van bezoekbas.nl per postcode een check doen.

Frank van Gellekom, jarenlang voorzitter van de makelaarsvereniging NVM regio Haarlem, kent zelf geen gevallen van kopers die zich later bekocht voelen. „Als verkopende makelaar hoef je kopers daar niet op te wijzen. Mensen gaan vaak meerdere keren kijken en ervaren dan zelf al of er vliegtuigen overkomen. Je gaat als makelaar ook niet zeggen ’kijk hier zit een scheur in de muur, daar loopt een weg en spoorlijn’. Dat kan iedereen waarnemen.”

Roze wolk

Volgens Van Gellekom weet een koper dat Schiphol nabij is. „Maar mensen kijken soms door een roze wolk als ze een woning kopen. Wat dat betreft is het handig om dan een eigen makelaar mee te nemen die je juist wijst op de nadelen van het pand en de omgeving.”

Bekijk bericht op "nhd.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door de Vries

Nog steeds zijn er makelaars die een pand pas te koop zetten als een bepaalde baan in onderhoud is, of doen bezichtigingen op gunstige tijdstippen. Wie beweert dat dat niet zo is, leeft niet in de werkelijkheid. En dat zijn gewoon NVM makelaars.

Er staat echt geen 1 huis op Funda waar expliciet bij staat dat er herrie is van vliegtuigen. En misschien ergens maar goed ook, want de andere kant van het verhaal is dat als jij je huis wil verkopen met zo een melding erbij, dit niet bevorderlijk is voor de verkoop.

Geplaatst door Ruud

Over compensatie van bewoners hoor je BAS-Schiphol echter niet. Het prijskaartje aan de geluidsovelast zou door Schiphol betaald moeten worden.

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

¨ Het prijskaartje aan de geluidsovelast zou door Schiphol betaald moeten worden. ¨

Dan stevenen Schiphol / Nederlandse Staat op een faillissement af.
Van Schoorl tot aan Leiden, trek daar een cirkel van en je hebt het gebied waar de sector op een exorbitante wijze haar vuiligheid (herrie en vervuiling) loost.
In dat gebied staan vele huizen.................
Geen makelaar verkoopt een huis dat onder een landingsbaan is terecht gekomen voor een goede prijs.
Want voor de Polderbaan een feit was, waren de prijzen van de woningen in o.a. Uitgeest hoger dan nu, sinds de Polderbaan een exorbitante negatieve invloed op de leefbaarheid in o.a. Uitgeest uitoefent.Het systeem is gebaseerd op een luchthaven als geldgenerator.
Niet om het dan weer uit te geven om de burger te beschermen.
Dat dit niet deugd, daar ben ik me als mede gedupeerde zeer zeker van bewust.

De Nederlandse Staat heeft dus bewust dit systeem in het leven geroepen.
En elementen zoals Jos Nijhuis delen mee in de geldgenerator, dus zullen zij op een hebberige, ziekelijke manier er voor zorgen dat er een continuïteit plaats vindt van uitbreiden ten koste van de leefbaarheid. Het zijn elementen met geen enkele vorm van empathie.
U kunt ook het woord asociaal invullen.