Luis in de pels van Schiphol

Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)
UITHOORN - Om Schiphol kan niemand in de regio heen. De luchthaven levert banen op, maar voor Uithoorn ook veel lawaai. Oud-bewonersvertegenwoordiger Theo Geudeke zette zich jarenlang in voor de Uithoornse belangen.
Vanaf 1990 volgt Geudeke de zaak en was hij een luis in de pels van Schiphol. Vanaf 2000 maakte hij deel uit van de commissie geluidshinder Schiphol (CGS) en later de commissie regionaal overleg schiphol (CROS). De oprichting van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) was een mooi moment om het stokje over te dragen. De Uithoornse belangen worden nu vertegenwoordigt door Klaas Bijlsma.
Het grootste probleem voor Uithoorn zijn op dit moment de uitvliegroutes vanaf de Aalsmeerbaan. 'Dat is een open zenuw,' kwalificeert Geudeke de gevolgen van die routes. In de oorspronkelijke plannen zouden startende vliegtuigen in een rechte lijn stijgen en niet, zoals nu gebeurt, deels al wegdraaien over De Legmeer en Zijdelwaard. 'Die rechte lijn is de enige optie om de hinder te beperken.'
Dat vliegtuigmotoren stiller worden helpt niet veel om de hinder te beperken vindt Geudeke. Hinder zelf is moeilijk uit te drukken, dat verschilt per persoon. Het geluid dat de vliegtuigen produceren is wel te meten. Van ieder vliegtuig is bekend hoeveel geluid ze produceren. 'Die waardes komen uit een boekje, onder ideale omstandigheden. Het zijn allemaal aangenomen waarden. Iedere 737 produceert voor die waarden hetzelfde geluid, maar of het een oud of nieuw type 737 is, dat staat er niet bij.'
Al die geluidsgegevens worden vervolgens opgeteld en doorgerekend, waarna duidelijk wordt of de geluidsgrenzen overschreden zijn of niet. Als een vliegtuig met oude motoren 100 decibel produceert, en met nieuwe motoren 97 decibel is dat in principe geluidswinst. 'Maar drie decibel minder hoor je op de grond niet. Wat je uiteindelijk wel krijgt, is ruimte voor meer vliegtuigen omdat er nog ruimte is volgens de geluidsberekening', zegt Geudeke. 'Wil je minder overlast, dan betekent dat minder vliegtuigen.'
Geudeke waakt voor de opvatting dat er niets meer aan de hinder te doen valt in de 'zuidoosthoek', zoals Uithoorn en Aalsmeer genoemd worden. 'Dan wordt de hinder afgekocht met een hardhouten bruggetje. Maar wil je het goed doen dan moet je mijn huis taxeren en opkopen. Als je zo graag hier overheen wilt vliegen, moet je het zo doen en dus heel Uithoorn verplaatsen', zegt Geudeke.
Ook op het meetsysteem heeft hij kritiek. Er geldt een virtueel meetpunt in Uithoorn. 'In 2014 was dat bij 438 duizend bewegingen al bijna overschreden,' zegt hij. 'Het moet berekend zijn op 510 duizend, dat was de afspraak.' Geudeke denkt dat de overschrijding komt door een nieuwe startprocedure die de luchtverkeersleiding sinds een tijdje hanteert. Of dat ook echt zo is, wordt nog onderzocht.
Geplaatst door Erwin von der Meer uit Catricum
Beste Hans,
Dat er voorafgaande aan het maken van een presentatie eerst serieus onderzoek moet worden gedaan spreekt voor zich. Een presentatie m.b.t. NADP2 schud je niet zo maar uit de mouw. Dat dit zo is gebeurd m.b.v. gerenommeerde instituten verbaast mij niets en geloof ik graag.
Wat mij verbaasde is het feit dat dit onderwerp aan de Alderstafel als uitzondering op de regel (quote Alders) niet voor besluitvorming is geagendeerd maar ter kennisname. En daar ben ik in ons gesprek met name op doorgegaan. “Het waarom niet?”
Als jij mij had gezegd dat dit niet nodig was omdat Kees van Oijk tijdens een afsluitende vergadering over dit onderwerp het niet nodig vond dat dit onderwerp ook nog eens voor besluitvorming aan de Alderstafel zou moeten worden behandeld was het allemaal qua verloop van zaken helder geweest. Daar heb jij niet voor gekozen en dat wekte bij mij enige argwaan over de de besluitvorming.
Bij betreffende bespreking (zie bijlage) zegt Theo Geudeke
"Hoewel de verschillen door deze procedure niet zo groot zijn heeft de Zuidoosthoek door verschillende maatregelen in de loop der jaren al 10 dB (A) verschoven en er komen regelmatig dB(A) bij. Hij geeft aan niet gerust te zijn op de toename. Hij zegt het gebied er per saldo op vooruit gaat maar dat lokale effecten zich in de Zuidoosterhoek accumuleren. Het kan allemaal verklaard worden maar dat moet CROS dan maar doen. Hij wil die verantwoording niet nemen"
Kees van Oijk vraagt zich ook af hoe hij het moet uitleggen aan zijn achterban. Hierbij speelt het dilemma positief voor de omgeving tegen de enkeling die meer geluid krijgt. Uitstraling moet zijn: grosso modo positief maar er moet wel open gecommuniceerd worden naar de getroffenen. Aansluitend zegt hij dat als KLM deze procedure wil invoeren ze daar de Tafel niet voor nodig hebben
Afsluitend geef jij nog de mogelijkheid aan om de nieuwe startperiode nog een keer te bespreken met de achterban en hier later op terug te komen. Hiervan wordt door de bewoners geen gebruik gemaakt. Nee het zal ter kennisname aan de Alderstafel worden meegedeeld.
Aan jou heeft het niet gelegen om dit alles nog eens met de achterban te bespreken. Kees van Oijk vond dit niet nodig. Ter kennisname aan de Alderstafel zou immers voldoende zijn.
Dat jij er voor hebt gekozen dit alles tijdens ons gesprek niet te vermelden kan ik mij voorstellen.
Mijn persoonlijke conclusie: Kees van Oijk heeft ook dit keer de sector (KLM) een dienst heeft bewezen waarbij het (eigen)belang m.b.t. zijn woonplaats Zwanenburg niet uit het oog is verloren
Met vriendelijke groet
Erwin von der Meer
vz. BLRS
En zo heeft de zelfbenoemde luis in de pels Theo Geudeke in werkelijkheid gehandeld.