Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ludiek protest tegen absurd lange laagvliegroutes over Oost-Nederland

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 796 
|
 veluweland.nl - 22-11-2018 
tb_leefomgeving_castricum_Korendijk.jpg

LOENEN - Met een dode eik als symbool voor de achteruitgang van de Veluwse natuur trekt Astrid Vollebregt, lid van Provinciale Staten van Gelderland, dinsdag 4 december naar Den Haag. Ze wil de Haagse politici confronteren met de ernst van de situatie. Haar boodschap is overduidelijk: geen extra uitstoot van C02 en stikstof over onze kwetsbare natuur door absurd lange laagvliegroutes van vliegveld Lelystad. “Wij willen een gezonde Veluwe doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.”

Astrid Vollebregt (SP) strijdt vanaf dag één tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport, waardoor vliegtuigen op 1800 meter over de Veluwe en de IJsselvallei moeten gaan vliegen. Het hoogtepunt van die strijd wordt de tocht op 4 december met een dode eik naar het Binnenhof in Den Haag. “Er zijn daar nog te veel politici die niet snappen dat de huidige staat van onze natuur geen verdere verslechtering verdraagt. Dan ga je natuurlijk geen nieuw vliegveld openen met laagvliegroutes,” stelt Astrid.

Stikstof

Met name de stikstofdepositie gaat haar aan het hart. “Het is een minder bekend onderwerp maar onlangs heeft het Europese Hof van Justitie de Nederlandse stikstofwetgeving afgeschoten, omdat Nederland te gemakkelijk vergunningen voor extra stikstofuitstoot afgeeft. Nu is de Veluwe Natura2000-gebied, waardoor de norm voor stikstofuitstoot twintig keer lager is dan elders. Alleen heeft de overheid van Lelystad Airport een zogeheten ‘prioritair project’ gemaakt, waardoor er juist weer méér stikstof over dit kwetsbare natuurgebied mag worden uitgestoten.De situatie is nu al zeer ernstig. Op de Veluwe zijn de limieten meer dab bereikt. Deze eik is niet voor niets dood. ”

Petitie

De politica uit Loenen is een petitie gestart namens de kinderen van de toekomst en al het leven in de natuur op de Veluwe.De petitie en de ludieke actie worden gesteund door diverse politieke partijen, Milieudefensie en vrijwel alle actiegroepen uit Oost- en Noord-Nederland. Red Gelderland ondersteunt daarnaast ook de organisatie van de actie.

De petitie wordt 4 december naar Den Haag gebracht met een trekker, met daarachter een platte wagen waarop één van de inmiddels vele dode eiken ligt “Een lange reis die duidelijk maakt dat de maat vol is.”

De petitie kan nog worden ondertekend op: https://petities.nl/petitions/namens-de-kinderen-van-morgen-en-de-natuur-tegen-vliegveld-lelystad?locale=nl

Bekijk bericht op "veluweland.nl - 22-11-2018"

Reacties op dit bericht