Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvervuiling meest dodelijke vorm van vervuiling

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2338 
|
 oneworld.nl 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Door: OneWorld Redactie Bron: World Bank, Milieudefensie, IPS

Bron: Still YouTube

Voor het eerst is luchtvervuiling de meest dodelijke vorm van vervuiling, nog voor bodem- en watervervuiling. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Wereldbank. Jaarlijks overlijden miljoenen mensen door verontreinigde lucht.

ACTUEEL – Volgens een nieuwe studie van de Wereldbank en het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) zijn er in 2013 zo’n 5,5 miljoen mensen overleden aan ziektes die zijn veroorzaakt door luchtvervuiling. Deze sterfgevallen kostte in 2013 de wereldeconomie 225 miljard dollar doordat deze mensen niet meer kunnen werken en dus inkomen kunnen genereren. Wereldwijd was er tussen de 0,83 procent en 0,25 procent verlies in de arbeidsinkomsten. De ziektes treffen vooral jonge kinderen en ouderen.

Laura Tuck, vice-president van duurzame ontwikkeling zegt in het persbericht van de Wereldbank: ‘We hopen dat deze studie de kosten van vroegtijdige sterfgevallen vertaalt in een economische taal die overeenkomt met beleidsmakers zodat meer bronnen toegewijd zijn voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Door het steunen van gezondere steden en het investeren in schonere energiebronnen kunnen we gevaarlijke uitstoten verminderen, een langzame klimaatverandering en, het belangrijkste, levens redden.’

Magnetische deeltjes
Luchtvervuiling verhoogt de kans op hersenziektes zoals Alzheimer. Onlangs bleek uit nieuw Brits onderzoek (Lees hier ) dat luchtvervuiling de hersenen magnetisch maakt. Hiermee doelden ze op kleine magnetische deeltjes die afkomstig zijn uit luchtvervuiling die zich nestelen in de hersenen. Deze deeltjes kunnen de kans op de ziekte van Alzheimer vergroten.

Vooral in steden is de concentratie van deze deeltjes, magnetiet genoemd, bijzonder hoog, aldus het Britse onderzoek. Dit magnetiet wordt bijvoorbeeld gevormd bij de verbranding van diesel. Het is magnetisch, maar ook giftig. Het stimuleert de productie van vrije radicalen, die in verband gebracht worden met hersenziektes zoals Alzheimer.

David Allsop, hoogleraar aan de Universiteit van Lancaster en gespecialiseerd in Alzheimer zei in het nieuwsartikel: ‘Dit onderzoek opent een heel nieuwe piste voor onderzoek naar mogelijke milieu-invloeden op een brede waaier van hersenaandoeningen.’ De impact van deze studie mag dus niet onderschat worden volgens de onderzoekers.

Gemiddeld roken we in Nederland zo'n vijf sigaretten mee

Rotterdam als meerookhoofdstad
Ook in Nederland is er sprake van veel luchtvervuiling. Wetenschappers van de GGD Amsterdam, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit van Utrecht ontwikkelden onlangs een ‘wetenschappelijke rekenmethode’ om de schadelijke gezondheidseffecten van vervuilde lucht te kunnen vergelijken met die van het meeroken van sigaretten, aldus Milieudefensie. Zij maakten een vergelijking tussen de mate waarin bepaalde gezondheidseffecten optreden bij bepaalde concentraties luchtvervuiling en bij bepaalde hoeveelheden meegerookte sigaretten.

Op basis van dit model is berekend hoeveel sigaretten er gemiddeld per gemeente worden ‘meegerookt’ per inwoner per dag door het inademen van de vervuilde lucht. Gemiddeld zijn dat meer dan vijf sigaretten per dag. Rotterdam staat met bijna zeven sigaretten op de eerste plaats en is de ‘Meerookhoofdstad’ van ons land. Amsterdam en Utrecht staan respectievelijk op een vierde en vijfde plaats. Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn de ‘ongezondste’ provincies, gekeken naar meeroken. In Friesland en Groningen hangt de minst vervuilde lucht. Opvallend is dat alle Waddeneilanden onderaan de lijst staan waar men zo’n drie sigaretten meerookt. Wel wordt er gezegd in het factsheet van Milieudefensie dat alhoewel Vlieland zelf nauwelijks luchtvervuiling produceert, door bijvoorbeeld geen auto’s toe te staan op het eiland, er nog steeds 2,8 sigaretten meegerookt worden door vervuiling die van andere delen van het land naar het eiland waait.

Hoewel het meeroken van sigaretten de laatste jaren minder voorkomt vanwege het rookverbod, worden nog steeds veel mensen blootgesteld aan ongezonde lucht. Volgens Milieudefensie maakt het voor de gezondheid niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Bram van Liere, woordvoerder van Milieudefensie, zei op hun website: ‘Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto’s intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.’

Bekijk bericht op "oneworld.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

"auto's, intensieve landbouw en kolencentrales". Hoe staat het met de concentraties rond Schiphol en de onder de vliegroutes?

Geplaatst door anoniem

Schiphol is de grootste luchtvervuiler van Nederland,zelfs nog meer dan het weg verkeer.
Is ook wel logisch als je er over nadenkt. Een grove explosieve verbranding zonder uitlaat met een gigantisch vermogen.

Maar Schiphol telt niet mee voor de luchtvervuiling. En dan maar hard je best doen om de lichten op tijd uit te zetten en zo wat energie te besparen. Of al die mensen die keurig hun motor afzetten voor een open brug of spoorweg, Lachwekkend eigelijk. Al die kleine besparingen,die vallen allemaal in het niet bij wat Schiphol produceert, Een productie die voor de thuismarkt maar voor 50% nodig is.
En maar spotjes maken de overheid. "zuinig met energie" "let op luchtvervuiling" enzovoort.
En aan de andere kant Schiphol op alle mogelijke manieren de hand boven het hoofd houden.
Het is zo ongelooflijk hypocrite en stupide.

Geplaatst door anoniem

We kunnen onze economie laten groeien bij een gelijkblijvende uitstoot.
Maar dan moeten we ons niet op de luchtvaart richten. De uitstoot van de luchtvaart die blijft,valt heel weinig aan te verbeteren. In elk geval geen grote sprongen vooruit meer.
Maar door zo in te zetten op de luchtvaart,en daarmee andere sectoren relatief benadelen!, ja dan krijg je een economie die niet zonder een grote uitstoot kan.
Wij kiezen daar bewust voor,en als u daar ook voor kiest in het stemhokje, dan zou ik zeggen:bespaar u de moeite van het afzetten van de motor,het is een druppel vergeleken bij de overbodige uitstoot van Schiphol die uw partij steunt.


Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Luchtmeetnet waarschuwt dat de luchtkwaliteit in Amsterdam West slecht is.

Volgens metingen van de GGD zat er vanochtend om elf uur 137,2 microgram stikstofdioxide in iedere kubieke meter lucht. (De wettelijke norm voor het jaargemiddelde is 40 microgram) Ouderen en mensen met ademhalingsproblemen wordt aangeraden binnen te blijven. En intussen blijft het ene opstijgende toestel na het andere over de stad denderen. Want Schiphol gaat boven alles bij onze bestuurders. Ze hebben helemaal schijt aan die losers die er wonen.

Geplaatst door anoniem

In china werden onlangs bij hevige smog de vluchten gehalveerd. Daar weet men blijkbaar wel waar de vervuiling vandaan komt.

Geplaatst door anoniem

gezondheids effecten gaan nog veel verder.
slapen met het raam open is er voor echt heel veel mensen niet meer bij. Ook savonds lekker de deuren open om af te koelen en wat frisse lucht, ik doe het niet meer. Continue dat gebulder op de achtergrond.

Dat is toch ook slecht, als je niet meer goed ventileert. Slapen met raam open,daar krijg je gezonde en sterke kinderen van (ja een cliché , maar het is wel waar)