Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Luchtvervuiling kan diabetes veroorzaken’

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 501 
|
 AD 
tb_leefomgeving_castricum_Kerkedijk.jpg

,,Vervuiling leidde in 2016 wereldwijd tot 3,2 miljoen nieuwe gevallen van diabetes, wat overeenkomt met ongeveer veertien procent van de nieuwe gevallen", schrijven de auteurs van de Washington-universiteit in Saint-Louis in de VS. Onderzoekers wezen eerder al op een verband tussen luchtvervuiling en diabetes.
,,We denken dat luchtvervuiling de productie van insuline vermindert en ontstekingen veroorzaakt. Het lichaam kan daardoor geen bloedglucose in energie omzetten", zeggen de onderzoekers. Het onderzoek staat in het tijdschrift The Lancet Planetary Health.

Amerikaanse soldaten


De schatting van veertien procent komt voort uit de medische data van 1,7 miljoen Amerikaanse ex-soldaten. Zij werden over een langere periode gevolgd, met een mediaan van 8,5 jaar. Geen van hen had bij de start van het onderzoek diabetes.
De onderzoekers werkten een statistisch model uit om na te gaan in welke mate luchtvervuiling in hun woonplaats kon verklaren waarom ze diabetes ontwikkelden. Daarbij hielden ze rekening met factoren die diabetes bevorderen, zoals overgewicht en obesitas.

Economische lobby


,,Ons onderzoek toont een significant verband aan tussen luchtvervuiling en diabetes wereldwijd", zegt geneeskundeprofessor Ziyad Al-Aly in een persbericht. ,,Dat is van belang, want veel economische lobby's stellen dat de huidige drempels te strikt zijn en opgetrokken zouden moeten worden. De bewijzen tonen aan dat de huidige niveaus nog steeds niet voldoende zijn en verlaagd moeten worden."

Bekijk bericht op "AD"

Reacties op dit bericht