Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvervuiling én verkeerslawaai leiden tot hogere bloeddruk

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1285 
|
 mo.be (25-10-2016) 
hvs_schiphol_DSC_2513.JPG

Wie blootgesteld wordt aan de geluidshinder en vervuiling van wegverkeer loopt een groter risico op hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek bij veertigduizend Europeanen.

De wetenschappers analyseerden de gezondheidsgegevens van 41.072 mensen in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Denemarken en Spanje over een tijdspanne van vijf tot negen jaar. Uit hun conclusies die gisteren (maandag) verschenen in het European Heart Journal, blijkt dat mensen in de meest vervuilde gebieden een hogere kans lopen op een hoge bloeddruk. Het verschil is vergelijkbaar met de invloed van een hoge body mass index op een hoge bloeddruk.

Opvallend is dat niet alleen de luchtvervuiling een rol speelt, maar ook de geluidsvervuiling, stellen de wetenschappers. Mensen die blootgesteld worden aan chronische geluidshinder, bijvoorbeeld omdat ze aan een drukke straat wonen, hadden 6 procent meer kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen.

Wetgeving

‘Uit ons onderzoek blijkt een verband tussen de blootstelling op lange termijn aan luchtvervuiling met fijnstof en een hogere kans op hypertensie’, zegt Barbara Hoffmann, hoogleraar Milieu-epidemiologie aan de Heinrich-Heine-Universiteit in Düsseldorf. ‘Omdat vrijwel iedereen blootgesteld wordt aan luchtvervuiling, leidt dit tot een hoog aantal gevallen van hypertensie, met een grote last voor het individu en de maatschappij tot gevolg.’

Volgens de wetenschappers voldoet de huidige Europese wetgeving niet. ‘Een erg belangrijk aspect van deze conclusies is dat de associaties ook vastgesteld worden bij mensen die ruim binnen de huidige Europese vervuilingsstandaarden leven’, zegt Hoffmann. ‘Dat betekent dat de huidige wetgeving de Europese bevolking niet adequaat beschermt tegen de effecten van luchtvervuiling. Gezien de alomtegenwoordigheid van luchtvervuiling en het belang van hypertensie als de voornaamste oorzaak van hart- en vaatziekten, hebben deze resultaten belangrijke consequenties voor de volksgezondheid en vragen ze om strengere regels.’

Grootste risico

De studie levert opnieuw bewijs dat luchtvervuiling het grootste gezondheidsprobleem van deze tijd is, in Europa en de wereld. In juni van dit jaar kwam de Global Environment Outlook (GEO-6) van de Verenigde Naties tot dezelfde conclusie.

Eind vorig schatte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat luchtvervuiling de EU jaarlijks 1500 miljard euro kost door vroegtijdige overlijdens en ziekte. Dat is bijna een tiende van het bruto binnenlands product van de Unie. In Europa is meer dan 90 procent van de burgers blootgesteld aan luchtvervuiling boven de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie veilig acht. In 2012 alleen al leidde die blootstelling tot 482.000 vroegtijdige overlijdens door hart-, vaat- en longziekten.

Bekijk bericht op "mo.be (25-10-2016)"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Goed dat deze onderzoekers door het gebruikmaken van vele aantalleen burgers wederom tot deze Conclusies komen.. Maar bekend waren deze feiten al veeeeeeeel langer ! In Nederland : Prof. Dr. Willy Passchier vond in 1999 al dat zelfs wanneer we slapen, ons Immuun systeem wordt aangetast ..! En er zijn nog veel meer effecten , al zijn ze alleen te rubriceren onder Geluid en Luchtvervuiling , Zie op deze site ook de Bevindingen over Ultra Fijnstof...door Prof Dr Lucas Reijnders , die weinig waardering had voor het RIVM, dat oreerde : Meer onderzoek is nodig .. dwz RIVM schuift het op de lange baan !