Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtverkeersleiding dreigt met juridische stappen tegen NH Nieuws na bericht over landingen

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 477 
|
 NH Nieuws 
hvs_lvnl_DSC_2528.jpg

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zet de publieke omroep NH Nieuws onder grote druk om een nieuwsbericht aan te passen over een blunder van de dienst, begin januari. LVNL wil dat NH Nieuws een video van de website haalt, waarin te horen is dat de verkeersleiding op Schiphol vliegtuigen laat landen op een gesloten baan.

Vanochtend bracht NH Nieuws het nieuws dat de LVNL op 18 januari zestien vliegtuigen liet landen, terwijl dat eigenlijk niet mocht. Ook moest een vliegtuig een doorstart maken op enkele meters boven de grond.

Deze informatie kwam naar boven na bestudering van vliegverkeerdata en het beluisteren van het radioverkeer tussen de verkeerstoren en een aantal vliegtuigen. Deze fragmenten komen uit een openbare bron en zijn voor iedereen te beluisteren op het internet.

Verordening
LVNL heeft inmiddels de redactie van NH Nieuws laten weten een kortgeding aan te willen spannen tegen de publieke nieuwsorganisatie. De luchtverkeersleiding beroept zich hierbij op een Europese Verordening, waarin zou staan dat voorvallen tussen de verkeerstoren en een vliegtuig niet opnieuw mogen worden uitgezonden.

Ook zegt LNVL dat de geluidsopnamen niet heruitgezonden mogen worden, omdat het bedrijf haar werknemers wil beschermen tegen een publieke veroordeling. LVNL is bang dat de opname uit zijn context wordt gehaald, zo laat een woordvoerder weten.
NH Nieuws vindt het maatschappelijk en journalistiek belang van dit fragment echter van dusdanig hoge waarde, dat wij deze niet willen verwijderen. De veiligheidssituatie op Schiphol is een belangrijk onderwerp, blijkt ook uit de vele bezorgde reacties onder het artikel. Veel omwonenden maken zich al jarenlang zorgen over de groei en de daarbijbehorende veiligheidsrisico's. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwde hier al voor.

Selectief beleid
Opvallend is dat de LVNL zeer selectief is in het eisen van verwijdering van fragmenten tussen de verkeerstoren en piloten. Een fragment waarin Koning Willem Alexander (die ook KLM-piloot is) te horen is, werd zelfs door een communicatie-adviseur van de organisatie bestempeld als 'mooi fragment'. Het fragment werd uitgezonden bij meerdere televisieprogramma's.

Ook plaatste nota bene de CEO van de luchtverkeersleiding, Michiel van Dorst, een fragment op YouTube waarin allerlei opnames te horen zijn tussen de verkeersleiding en het toestel. Vorige maand nog liet de LVNL een vlogger toe tot de verkeerstoren, die daarin ook geluidsfragmenten maakte van de communicatie tussen piloten en verkeersleiders.

'Terecht voet bij stuk'
"Wij wachten de juridische stappen af, vooralsnog beroepen wij ons op vrije nieuwsgaring en het maatschappelijke belang", aldus Jacky de Vries, Hoofd Nieuws van NH. "Dit gaat niet alleen om de Luchtverkeersleiding, maar om de veiligheid van de omwonenden."

"Als journalisten in het algemeen en NH Nieuws in het bijzonder dienen we dat publieke belang. Het fragment dat wij gebruiken is onderdeel van de nieuwsgaring en ondersteunt het verhaal. We hebben geen argumenten gehoord vanuit de LVNL dat het weghalen van het fragment een groter belang dient, maar we blijven uiteraard open staan voor alle argumenten."

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, onderschrijft dat maatschappelijk belang. "Zeer terecht dat NH Nieuws voet bij stuk houdt, juist in dit geval is het zeer relevant dat NH NIeuws het Noord-Hollandse publiek op de hoogte brengt dit soort veiligheidssituaties."

Bekijk bericht op "NH Nieuws"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit Uitgeest

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Van blunders dien je te leren.
Nee, dat doen ze bij de LVNL niet.
Daar tonen ze hoe groot hun arrogantie is.
Van die sukkels ben als piloot en passagier, afhankelijk bij de landing.
Ze moeten zich doodschamen!

Geplaatst door wim uit Castricum

Volgens Dick mankeert er niks aan de veiligheid op en rond Schiphol.
Fake nieuws!

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Over het paard getilde en door ons tevens zeer royaal overbetaalde ambtenaren daar,

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Dit getuigt van een door en door verrotte bedrijfscultuur. Op de lange termijn niet houdbaar. Ook de LVNL zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Dat kort geding is dé manier om de zaak in de publiciteit te brengen. Als dat de opzet van de LVNL is, is men er bijzonder goed in geslaagd.

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

Nieuw Systeem en personeel bij L.V.V.N.

Onlangs werd het nodige defensiepersoneel uitgeplaatst naar deze l.v.l.n. - hoe dat financieel zit weten alleen de ingewijden - en opmerkelijk is toch dat een dergelijke verstoring niet of nauwelijks eerder plaatsvond. Misschien verstandig als I.L.T. of O.V.V. de kans krijgen hier onderzoek naar te doen?