Luchtvaartnota is gemiste kans voor een hoogwaardig Schiphol

OPINIE
De nieuwe Luchtvaartnota ‘zet een koers uit naar een duurzame luchtvaartsector’, aldus de openingszin. Het publieke belang en het goed verbinden van Nederland staat voorop, volgens minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen. Maar voor het publieke belang hoeft het herstel van Schiphol na de crisis niet verder te gaan dan uiteindelijk hoogstens 400.000 vluchten per jaar.
Schiphol voerde in 2019 veel vluchten uit die drijven op overstappers en nauwelijks op de Nederlandse zakenreiziger of toerist. Deze dragen niet bij aan het goed verbinden van ons land. De vluchten die dat wel doen hebben een grotere stoelcapaciteit dan nodig, waardoor veel overstappers nodig zijn. Met steeds minder overstappers kan vraaggroei van de thuismarkt tot 2050 opgevangen worden. Nabije bestemmingen kunnen gemakkelijk met de trein worden bereikt.
Beperking van het luchtverkeer is hard nodig. Op de uiterst noodzakelijke verbeteringen in veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid dringt publiek Nederland al jaren aan. De vlieghinder kan met minder vliegtuigpassages, meer rustperioden en nachtsluiting sterk verminderd worden. De sector wordt duurzamer als de CO2-uitstoot dankzij volumebeperking in 2030 wordt gehalveerd en in 2050 tot vrijwel nul wordt teruggebracht. Enorme investeringen in een veiliger en groter banenstelsel kunnen uitblijven.
‘Het kabinet wil de groei van Schiphol als vanouds voortzetten met het tot op de draad versleten argument dat daarvoor milieuruimte zou zijn’
De fraaie beloften staan haaks op het kabinetsplan om de groei van Schiphol als vanouds voort te zetten met het tot op de draad versleten argument dat daarvoor milieuruimte zou zijn. Naar maar liefst 800.000 vluchten, twee keer zoveel als voor een goede verbinding met de wereld nodig is. Dit levert nog meer overbodige bestemmingen en overstappers op. En goedkoop massatoerisme, ook intercontinentaal. Dit is geen publiek belang, maar de wens van een luchtvaartsector die in Den Haag erg veel invloed heeft.
Het Nederlands publiek betaalt daarvoor de prijs, met steeds meer herrie, ultrafijnstof en een falend duurzaamheidsbeleid. Nederland streeft naar minstens 95% CO2-reductie in 2050 ten opzichte van 1990. De sector bereikt in 2050 geen reductie, maar stoot juist 20% meer uit dan in 1990. Schiphol-ceo Dick Benschop beweert weliswaar dat nul uitstoot in 2050 mogelijk is, maar geeft niet aan hoe. Met gelijktijdige groei is dat volstrekt onmogelijk.
Dit luchtvaartbeleid is de coalitiepartijen onwaardig. Laat Nederland nu met een schone lei beginnen aan de wederopbouw van een hoogwaardig Schiphol dat iets kleiner is, echt duurzaam en daardoor in goed evenwicht met zijn omgeving. Op grond van een aangepaste luchtvaartnota die zijn beloften wel waar maakt.
Hans Buurma is voorzitter Werkgroep Toekomst Luchtvaart, Matt Poelmans is delegatieleider Bewoners Omgevingsraad Schiphol.
Opmerking redactie vlieghinder.nl. Dit artikel is geplaatst met toestemming van Hans Buurma
Geplaatst door marianne martens uit Castricum
Schiphol is geen grote banenmotor, is zeer slecht voor zijn personeel, zoals inkomsten en veiligheid.De verkeersleiders beginnen weer met laag invliegen 's nachts, als zware logge dingen hangen ze in de lucht.
Hemel onder vuur van Fred Teunissen, gedeeltelijk gelezen, de verontreiniging in de lucht en oceaan, natuur is gigantisch, allerlei verbindingen zijn gif voor alle levende soorten.Begonnen inderdaad met de club van Rome etc, niet begrepen.
Onze blauwe trots, is eigenlijk een infame woordkeuze. Wie kan zoiets opschrijven ( NRC )
De Heer Elbers een zeer dubieuze leider, snoeihard en kil tegenover zijn personeel behalve alweer de piloten, De Heer Benschop lijkt op een brabbelende kleuter, spreekt maar zegt niets,
Het Ministerie van Infrastructuur wordt al sinds de oprichting bevolkt door gortdroge ambtenaren, die in" annalen"tred door de gangen sluipen. Als laatste Minister Cora van Nieuwenhuizen, vraag me oprecht af of deze vrouw compus mentus is. Eigenlijk is het angstaanjagend zo iemand te zien spreken waarvan het kwaad uit elke porie spuit. Na de 1e zin
weet je wat de boodschap is. Niet voor ons bewoners maar voor de aandeelhouders en natuurlijk Wopke Hoekstra ( kan boksen ), deze man is voor de elite ( Pas op! ).
Inwoners overal in Nederland en de eilanden nogmaals onthoudt de geschiedenis en pas op
voor Wopke en Cora e.a.