Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaartkrimp, echt met recht (Video 27)

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 530 
|
 https://vliegoverlast.nl 
Vaarwel_groeimodel.png
Ook de luchtvaartsector is verantwoordelijk voor het behoud van de leefbaarheid van onze planeet
Credit: Hans Buurma

Hoe moeten we aankijken tegen de beslissing van minister Harbers om het maximumaantal vluchten op Schiphol te verminderen van 500 duizend naar 440 duizend? Is er reden tot blijdschap voor burgers die bezorgd zijn over hun gezondheid, veiligheid, milieu en klimaat?

Dat zou zo zijn als er een duidelijke trend is ingezet om het aantal vluchten tot voor Nederland normale proporties terug te brengen. Misschien zijn zo’n 200 duizend vluchten nuttig voor werk, familiebezoek en vakantie. De rest is ballast met grote impact op het leefmilieu, alleen om een paar centen te verdienen aan overstappers. Luchtvaartmaatschappijen hebben altijd weer staatssteun nodig.

Visie of angst?

Ziet de minister dat ook zo? Zet hij in op reductie van het aantal vluchten vanuit een visie om de wereld een beetje beter te maken? Of gebruikt hij het argument ‘hinder verminderen’ om te verbloemen dat hij bang is voor rechtszaken. Laten we eens kijken.

We hebben al veel vaker gezien dat de kabinetten Rutte de luchtvaart een warm hart toedragen. Daarnaast waren ambtenaren en adviesbureaus nauw verweven met de luchtvaart en ‘de blauwe zwaan’. Is er nou echt iets veranderd de laatste tijd? Ja en nee.

Uniek beleid voor wat het waard is

Het is uniek dat een regering besluit dat krimp noodzakelijk is. Dat betekent dat zowel de ambtenaren als de politici de wensen van de luchtvaartsector om te groeien (‘om te kunnen innoveren zodat er minder overlast komt’) hebben weten te weerstaan.

Maar wat is het waard als we in deze video de directeur van een van de belangrijkste adviesbureaus van de minister betrappen op de uitspraak dat deze krimp ‘crazy’ is? Hoe werkt dat met ‘onafhankelijke’ deskundigen? Het wordt tijd dat burgers meer vat krijgen op deze ondoorzichtige constructies.

Want er zijn adviesorganen die zich een stuk neutraler opstellen, zoals de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Maar die adviezen belanden vaak in een diepe la omdat ze tegen de groeitrend ingaan. Gaat er nu werkelijk iets veranderen? Heeft de minister ballen genoeg om de Rli serieus te nemen? En burgers mee te laten denken over het luchtvaartbeleid.

Zie hier video 27.

Zie hier de voorgaande (en deze) video's.


Bekijk bericht op "https://vliegoverlast.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit Uitgeest

PLAATST HET BEVOEGD GEZAG ZICH BEWUST BUITEN SPEL?

Terwijl de dividendstromen naar Rijk en gemeente Amsterdam (& MRA 2.0!) opdrogen lanceert Schiphol plannen voor een nieuwe Terminal en verbouwing C-pier.

Het streven blijft het - buiten het bevoegd gezag om! - realiseren van een capaciteit ter grootte van 80 miljoen reizigers per jaar van en naar de "Holland Metropool" die de internationale luchtvaartsector met samenwerkende partijen voor ogen staat.