Luchtvaartbedrijven voegen zich in zaak Schipholherrie

Door Erna Straatsma
Acht luchtvaartbedrijven mogen zich mengen in een slepende rechtszaak over geluidhinder van Schiphol. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bekend gemaakt.
Bedrijven als de KLM, Cityhopper, Transavia, Martinair, Delta Air Lines, Tui Airlines, Corendon, luchtvaartbelangenvereniging IATA en de Royal Schiphol Group schuiven aan bij een hoger beroepszaak over geluidhinder. Het gerechtshof vindt dat de bedrijven hun eigen belangen in de zaak mogen verdedigen. Daar zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. De bedrijven mogen met vorderingen niet verder gaan dan ’noodzakelijk’ is en zij mogen hun tussenkomst niet misbruiken door geheel nieuwe zaken in te brengen.
Het hoger beroep is aangetekend door de Nederlandse Staat, nadat de rechtbank de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) deels gelijk gaf. De stichting stelt dat de rijksoverheid onrechtmatig handelt door ernstige geluidhinder van Schiphol te tolereren. In een ruime cirkel rondom de luchthaven liggen veel inwoners ’s nachts wakker door herrie in de lucht.
Verbod
Tijdens een proceszitting in december vorig jaar hebben de luchtvaartbedrijven gevraagd om tussenkomst in de rechtszaak. Zij willen op 8 april hun eigen zegje doen. Zij pleiten voor een verbod op inperking van het aantal vluchten van en naar Schiphol.
Zowel de Nederlandse Staat als de RBV protesteerden in december tegen de late deelname van de luchtvaartbedrijven aan de rechtszaak. Bij de behandeling in de rechtbank, eind 2023 en begin 2024, waren ze er niet bij. ,,Als de luchtvaartbedrijven mogen meedoen dan wordt een hele nieuwe rechtszaak opengetrokken’’, aldus een advocaat namens de Staat in december.
De RBV vreest ook de invloed van de vliegtuigmaatschappijen. Zij stellen ineens ’lukrake’ eisen, aldus de stichting, die ook bang is dat hun deelname tot enorme vertraging leidt.
De Nederlandse Staat heeft in december vergeefs gevraagd om een schorsing van de tenuitvoerlegging van het rechtbankvonnis van 20 maart 2024. Daarin is de rijksoverheid opgedragen om op te treden tegen geluidsovertredingen rond Schiphol. Het gerechtshof vindt deze eis niet van belang, omdat het hoger beroep de tenuitvoerlegging ook al dwarsboomt.
Op 6 december kondigde het kabinet aan om dit jaar maximaal 478.000 vliegbewegingen per jaar toe te staan. Dat moet voldoende zijn om de geluidhinder voor omwonenden te beperken, zo is de gedachte.
Vorig jaar waren er 473.815 vluchten van en naar Schiphol, zo blijkt uit de jaarcijfers van de Royal Schiphol Group. Het vliegverkeer in Nederland is vorig jaar met zeven procent toegenomen, zo blijkt uit diezelfde, deze maand gepubliceerde cijfers.
Toevoeging redactie vlieghinder.nl
Lees in samenhang met dit artikel ook dit artikel op deze site.
Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest
Die bedrijven horen niet mee te doen want ze zorgen niet voor een betere leefomgeving en hun streven gaat dwars tegen ieder klimaatbeleid in. Het is een grof schandaal dat ze hierin een podium krijgen!