Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart wil ook nog overheidssteun als vliegen weer mag

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 775 
|
 nu.nl 
Euro_banknotes.png

De grote luchtvaartmaatschappijen willen ook nog overheidssteun om belangrijke routes te kunnen vliegen als overal weer gevlogen mag worden, blijkt uit een gelekte brief van brancheorganisatie IATA aan haar leden. Als gevolg van het coronavirus gelden tal van restricties voor het vliegverkeer.

De lobbyclub ontkent de strekking van de brief niet en zegt dat het gaat om een document dat nadrukkelijk is bedoeld voor de aangesloten leden. Dat zijn overwegend grote nationale maatschappijen en bedrijven die daaruit zijn voortgekomen, zoals Air France-KLM en IAG van British Airways.

De maatschappijen willen op verschillende manieren steun van de overheden, waaronder via zogeheten routesubsidie. Het gaat dan bijvoorbeeld om korting op landingsgelden of directe subsidie op basis van de ingezette capaciteit op een bepaalde route, met name op routes die van belang zijn voor de betreffende landen.

Luchtvaartmaatschappijen hebben ook al andere vormen van steun aangevraagd of zijn daarover in gesprek met de overheden, zoals leningen met staatsgaranties en belastingverlagingen. Ryanair, dat geen lid is van IATA, heeft namens dochtermaatschappij Lauda Air laten weten dat het tegen staatssteun is omdat dit oneerlijke concurrentie in de hand werkt.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Wie wil er nog meer overheidssteun? Roept u maar. De belastingbetaler betaalt wel.
Wat een idioten.

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

De ticketprijzen omhoog? Zou dat misschien een idee zijn?

Geplaatst door Tricky Dicky uit Schiphol

Huh?

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

WIJ willen ook overheidssteun bij het aanpassen van de luchtvaart aan de eisen van deze tijd, Whatever it takes!

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

De luchtvaart is exemplarisch voor de uitwassen van het immorele niet gereguleerde kapitalisme. Laat de markt nu gewoon z'n werk doen.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Ik lees net in de media dat afklm het uithoud tot na de zomer en dan ontstaan er financiële problemen.
Mooi zo en ik hoop van ganser harte dat onze Haagsche pluche precies 1€ te weinig overmaakt naar deze arrogante hoogvliegers en dat nou die eene € hun de nek omdraaid!
Weg met dat asociale van belastinggeld rovende clubje hoogvliegers!

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

De luchtvaart zal keihard moeten saneren. Je kan de mensen niet dwingen in een vliegtuig te stappen ook niet als het gesubsidieerd wordt.
De val is nu zo hard omdat de sector met subsidie zo groot is gemaakt. Dat is spijtig, het geld had veel beter ergens anders voor gebruikt kunnen worden.

Geplaatst door Frits uit Nederland

De sectoren die echt puur en alleen met enorme bergen subsidie groot zijn gemaakt, zijn het openbaar vervoer, de cultuursector en de publieke omroep. Hetzelfde geldt voor veel zwembaden, sporthallen en -velden, ijsbanen, bibliotheken. Laten we daar dan nu ook afscheid van nemen. Scheelt miljarden per jaar die we nu wel beter kunnen gebruiken. Over het feit dat we in Nederland wel ziekenhuizen failliet laten gaan en vervolgens als de nood aan de man is te weinig zorgcapaciteit hebben, zal ik het verder maar niet hebben.