Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart wil flexibele slotregels tot eind maart 2021

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 991 
|
 nieuwsbladtransport.nl - 24-07-2020 
HvS_logo-eu.jpg

Door John Versleijen

De Duitse luchtvaartsector vraagt van de Europese ministers van transport de huidige ontheffingen voor de EU-slotregels tot zeker het einde van het komend winterseizoen, dat eindigt op 31 maart 2021, te verlengen.

De Europese Unie zette in maart van dit jaar aan het begin van de coronacrisis de strikte regels voor het toewijzen van start-en landingen op de grote luchthavens buiten werking om zo veel mogelijk luchtvrachtverkeer te kunnen accommoderen voor de aanvoer van beschermende medische kleding. Het ging daarbij vooral om het opschorten van de de zogeheten 20/80-regel. Die regel verplicht airlines 80% van de aangevraagde start-en landingen conform de aanvraag te benutten anders verliest de vrachtmaatschappij de historische landingsrechten op die luchthaven. Op Schiphol was de strikte naleving van die regel de reden dat veel vrachtmaatschappijen de afgelopen jaren hun slots op de Nederlandse luchthaven verloren. Het ging daarbij om 20% van alle vrachtvluchten.

Onherstelbare schade
Volgens voorzitter Matthias von Randow van de Duitse luchtvaartbranche moeten de Europese ministers van transport, die deze week in Brussel bijeen zijn gekomen om te praten over een nieuwe EU slotverordening, met de verlenging van de ontheffing voorkomen dat de sector straks ‘onherstelbare schade oploopt’ door de coronacrisis. Hij wijst er verder op dat het herstel van de luchtvaartsector veel langer duurt dan eerder gedacht en airlines en de luchthavens meer tijd nodig hebben om de activiteiten te hervatten.

Zijn pleidooi is goed nieuws voor de vrachtsector op Schiphol, dat door een mindere stringente naleving van de regels het huidige huidige peil aan vrachtvluchten van rond de 2.400 per maand, kan handhaven. Verder is het plan voor een aparte pool voor vrachtvluchten met een verdere verlenging van de ontheffing voorlopig overbodig.

Nationale aanpak
De Europese minister van transport praten sinds deze week over een nieuwe slotverordening voor de Europese luchthavens. Daarbij wordt van Nederlandse kant ingezet op meer vrijheid voor de afzonderlijke lidstaten bij het afwikkelen van vrachtvluchten. Deze nationale aanpak kan bijvoorbeeld gebeuren via een aparte vrachtpool voor Schiphol.

Bekijk bericht op "nieuwsbladtransport.nl - 24-07-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

En zo hobbelen we richtig een verbijzondering van vrachtvluchten naar een uitbreiding van het totaal aantal huidige maximale aantal slots van 500.000.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Ja en dan nog meer nacht vrachtvluchten zeker! Ik kijk net op plane Finder en zie een Martin air vracht opstijgen.......23:20 vertrok dat ding! Ehhhhh proberen de mensen niet te slapen? Onbegrijpelijk dat de grootste herriebak om deze tijd mag vertrekkken..........onbegrijpelijk!