Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart vreest botsing vliegtuigen met drones

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1461 
|
 ad.nl 
hv_overig_1504.jpeg


Je kunt erop wachten dat er vroeg of laat een drone tegen een vliegtuig botst, waarschuwen piloten en luchtverkeersleiders in het Financieele Dagblad.

Een toestel van Lufthansa kwam vorige week bijna in aanvaring met een drone in Warschau. In maart deed zich op Heathrow een vergelijkbare bijna-botsing voor: een drone scheerde op slechts zes meter afstand langs de vleugel van een Airus A320 met 150 passagiers aan boord.

De drone wordt steeds populairder en steeds meer hobbyisten schaffen er eentje aan. Pilotenvakbond VNV vreest dat daarmee ook de kans op ongelukken toeneemt. Ook ANWB Medical Air Assistance, dat met vier traumahelikopters vliegt, denk dat het een kwestie van tijd is voordat er een serieuze botsing plaatsvindt.

Niet zichtbaar op radar
Voor luchtverkeersleiders zijn drones een lastig probleem, omdat ze niet zichtbaar zijn op de radar en het niet mogelijk is om te communiceren met de drone-bestuurders, zegt een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

De wetgeving voor drones is per 1 juli juist versoepeld voor kleinere drones, maar voor zwaardere toestellen verzwaard. Dat gaat de LVNL echter nog niet ver genoeg, omdat er steeds meer drones in het luchtruim komen.

Dinsdag begint in Californië een driedaags congres van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, waar deskundigen uit de luchtvaartbranche, overheid, landbouw, media en academici de koppen bij elkaar steken over het groeiende aantal drones in de lucht en de veiligheid.

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht