Luchtvaart veroorzaakt bijna helft CO2 uitstoot in Nederlands transport
De luchtvaart is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle CO2-uitstoot in de Nederlandse transportsector. Op ruime afstand volgen de scheepvaart en het vervoer over de weg. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Tijdens de stikstofdiscussie kon de luchtvaart nog zeggen dat er weinig aandeel in te hebben, maar onder de nieuwste CBS-cijfers over CO2-uitstoot kan de sector niet uit.
Energiesector grootste vervuiler
Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft zijn dit weliswaar belangrijke getallen om mee te nemen, maar is enige nuance op z'n plaats: 'Die helft is is de helft van twaalf procent, dat is altijd nog zes procent van de totale Nederlandse uitstoot. De energiesector is nog altijd het meest vervuilend'. Ook tekent Melkert aan dat 95 procent van de uitstoot níet in Nederland plaatsvindt.
D66 wil CO2-plafond
Tweede Kamerlid voor D66 Jan Paternotte geeft Melkert gelijk: het vliegtuig is vrij snel Nederland weer uit, het is vooral een wereldwijd probleem. 'Opvallend is dat het percentage zo snel toeneemt, dat heeft ermee te maken met dat de luchtvaart buiten het Akkoord van Parijs is gebleven', zegt Paternotte. Volgen hem moet Van Nieuwenhuizen steviger met de sector onderhandelen: 'De sector moet ook bijdragen, ze moet voortmaken met een akkoord'. Paternotte pleit voor een soort CO2-dak: 'Je mag groeien, maar niet meer CO2 uitstoten'.
Opmerking redactie vlieghinder.nl. In het originele artikel, te bereiken via onderstaande link, is ook een interview te beluisteren met Joris Melkert (TU Delft) en Jan Paternotte van D66.
Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum