Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart Schiphol kan niet blijven groeien

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1429 
|
 leidschdagblad.nl 
tb_verkeerstoren_schiphol_2.jpg

Door Frans van den Berg - 23-9-2015, 15:00 (Update 23-9-2015, 15:12)

DEN HAAG - Het vliegverkeer op Schiphol kan niet blijven groeien zoals luchtvaartmaatschappijen willen. Klimaatafspraken, nieuwe regelgeving en hinder zullen roet in het eten gooien.

Daarvoor waarschuwden milieugroepen woensdagmiddag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over luchtvaart. ,,Het gekke is dat de luchtvaart zelf alleen maar van groei uitgaat. Er wordt helemaal niet voorgesorteerd op die nieuwe situatie waarbij klimaatafspraken worden gemaakt of er nieuwe regels komen", concludeerde GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Eerder hadden vertegenwoordigers van Easyjet, Corendon en Arkefly gepleit voor het openstellen van de luchthaven Schiphol voor alle maatschappijen. Er wordt volgens hen te nadrukkelijk geleund op het netwerk van KLM, terwijl het bestemmingsverkeer binnen Europa aan het groeien is. Met de huidige afspraken, niet meer dan 600.000 vluchten in 2020, is de luchthaven snel vol. Zij meenden dan ook dat het vliegverkeer verder moet kunnen toenemen. Zeker omdat nu al veel is gedaan om de overlast te verminderen. De dure infrastructuur van gebouwen en startbanen kan veel beter worden benut met meer vluchten.

Overlast
Cees van Ojik, bewonerslid van de omgevingsraad Schiphol, was het daar niet mee eens. ,,Nu al zijn er meer dan 120.000 ernstig gehinderden en worden iedere nacht 20.000 mensen wakker van nachtvluchten. Daarom moeten we vasthouden aan selectieve groei. Het gaat om het netwerk van verbindingen, dat vooral door KLM wordt onderhouden. We schieten er niets mee op wanneer een andere prijsvechter ons iets goedkoper naar Ibiza kan vliegen, terwijl we met dat start- en landingsrecht ook een internationale verbinding kunnen hebben. Wanneer Schiphol de deur openzet, zullen de Midden-Oostenmaatschappijen hier massaal neerstrijken.''

Ivo Stumpe van Milieudefensie ging nog een stap verder. Hij wil het vliegverkeer drastisch beperken, zeker al die overstappers zijn volgens hem onnodig. ,,We moeten het aantal starts fors terugdringen. Want behalve CO2-uitstoot en herrie, stoot een startend vliegtuig per seconde evenveel ultrafijnstof uit als één miljoen zware vrachtwagens op de snelweg. En dat elke twee minuten. Dat is het tot voor kort onbekende gevaar."

Ook de stichting Geluidshinder ziet problemen. Het wordt de komende jaren steeds moeilijker om de vliegtuigen stiller te krijgen. ,,Omwonenden en de samenleving zullen in het algemeen steeds minder tolerant worden tegenover vliegtuiglawaai."

Feiten die weer haaks staan op het pleidooi van de gemeenten voor woningbouw in de Amsterdamse regio en zelfs in de dorpen pal nabij de startbanen. Die kernen dreigen nu onleefbaar te worden door de vervallen en braakliggende terreinen waar niet meer mag worden gebouwd vanwege de nabijheid van de luchthaven.

Bekijk bericht op "leidschdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

"Met de huidige afspraken, niet meer dan 600.000 vluchten in 2020,"? Dat waren toch 500.000 vluchten? Typefoutje of heb ik iets gemist?
Het milieu, alternatief vervoer met hogesnelheidstreinen, gevaar voor de gezondheid door ultrafijn stof, het is gisteren allemaal naar voren gekomen. En prof. drs. De Wit (Universiteit van Amsterdam, professor Transport economics) gaf zijn visie over de vermeende staatssteun aan de Midden-Oosten maatschappijen; "daar is niets van bewezen en het is nog onaannemelijk ook, want het geld voor nieuwe vliegtuigen lenen die maatschappijen gewoon op de kapitaalmarkt."
Zeer benieuwd wat de politiek hier mee gaat doen....