Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart goed voor 21 procent werkgelegenheid in Dubai

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1080 
|
 zakenreis.nl 
hv_natuur_2901.jpeg

DUBAI - Ruim een op de vijf inwoners van Dubai heeft zijn baan te danken aan de luchtvaartsector. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Oxford Economics, dat door Dubai Airports is gepubliceerd. De luchtvaartsector in Dubai was in 2013 goed voor 416.500 banen, ofwel 21 procent van de totale werkgelegenheid in de emiraat.

In Dubai, een van zeven emiraten die de Verenigde Arabische Emiraten vormen, heeft de luchtvaartsector vorig jaar 26,7 miljard dollar bijgedragen aan de economie. Dat is bijna 27 procent van het BBP van de emiraat.

Uit het rapport 'Quantifying the Economic Impact of Aviation in Dubai' blijkt daarmee hoe belangrijk de luchtvaart is voor de lokale economie. Er zullen weinig plekken ter wereld zijn waar de lokale economie zo afhankelijk is van de luchtvaartsector als in Dubai. Luchtvaart is daarnaast ook een onmisbare aanjager voor de groei van de toerismesector in Dubai.

De luchtvaartsector in Dubai bestaat voornamelijk uit de Emirates Group en luchthavenexploitant Dubai Airports. Daarnaast is ook de bijdrage van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen met vluchten van en naar Dubai meegerekend. Ook inkomsten van taxfree-aankopen zijn in de berekeningen meegenomen.

Toerisme
De luchtvaart zelf was in 2013 goed voor een bruto toegevoegde waarde van 16,5 miljard dollar. Daarbij gaat het om 259.000 lokale banen. Het lokale toerisme, dat grotendeels te danken is aan de luchtvaart, droeg voor 10,2 miljard dollar bij. In totaal biedt die sector in Dubai werk aan 157.100 mensen.

Met het oog op de geplande vlootuitbreiding van Emirates en de aanleg van de nieuwe megaluchthaven Al-Maktoum International Airport ten zuiden van Dubai zal de groei nog wel even doorgaan. Dat geldt ook voor het aandeel van de luchtvaart in de lokale economie. Volgens Oxford zal de luchtvaart in 2020 53,1 miljard dollar (ofwel 37,5 procent van het BBP) bijdragen aan de economie van Dubai; de werkgelegenheid groeit naar schatting tot 750.000 banen.

Bekijk bericht op "zakenreis.nl"

Reacties op dit bericht