Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtkwaliteit nog beneden de norm

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1016 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_IMG_0706.jpg

DEN HAAG - De concentraties schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders in Nederland zijn nog altijd te hoog. Als de luchtkwaliteit niet snel verbetert, dreigen boetes uit Brussel, mogelijk oplopend tot honderden miljoenen euro's. Daarvoor waarschuwt Milieudefensie dinsdag. Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal het niet zo'n vaart lopen.

Op twee derde van de 58 verkeersaders waar Milieudefensie met omwonenden de luchtkwaliteit meet, zijn begin dit jaar te hoge concentraties stikstofdioxide vastgesteld. Nederland moet dit jaar voldoen aan een Europese norm voor de uitstoot van schadelijke stoffen, maar dat gaat op deze locaties naar alle waarschijnlijkheid niet lukken, stelt Milieudefensie.

Volgens het RIVM kan op basis van een eerste meting echter niet gesteld worden dat Nederland de normen dit jaar niet haalt. „Het gaat om een eerste meting. In totaal zijn er dertien in een jaar. Aan het begin van het jaar zijn de concentraties stikstofdioxide altijd hoger dan gemiddeld”, legt een woordvoerder uit. De luchtkwaliteit in Nederland is volgens het instituut al jaren gestaag aan het verbeteren.

Den Haag
Volgens Milieudefensie is in de Javastraat in Den Haag de hoogste concentratie luchtvervuiling gemeten, gevolgd door de Valkenburgerstaat in Amsterdam. In Utrecht voert de Marnixlaan de lijst van meest vervuilde plekken aan, in Rotterdam is dat de Stadhoudersweg.

„Bewoners lopen in deze ongezonde lucht een verhoogd risico op longaandoeningen, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Vijf jaar geleden is de norm al in de rest van Europa ingevoerd, maar Nederland heeft uitstel gevraagd aan de EU. Nog steeds hebben veel gemeenten geen afdoende maatregelen genomen. Fors uitbreiden van milieuzones, investeren in alternatieven voor de auto en andere maatregelen die de luchtkwaliteit ten goede komen kunnen nu echt niet meer op de lange baan worden geschoven”, stelt Milieudefensie.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Staatssecretaris mevrouw Mansveld een vraag: "analoog aan de te hoge concentraties aan schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders in steden, hoe is de situatie rond Schiphol?".