Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtkwaliteit beïnvloedt schoolprestaties van kinderen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1245 
|
 longfonds.nl 
tb_vliegtuig_030920_geesterduin.jpg

De kwaliteit van de lucht waarin kinderen opgroeien, heeft invloed op hun schoolprestaties. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Het Longfonds pleit er al jaren voor om geen scholen naast drukke verkeerswegen te bouwen.
Kinderen die in een omgeving wonen waarin ze veel uitlaatgassen van auto's, vrachtwagen en bussen inademen, halen relatief lage cijfers op school. Dat komt mogelijk omdat ze vaker ziek zijn, of omdat hun hersenen zich minder goed ontwikkelen onder invloed van de uitlaatgassen.

Woonplaats
De onderzoekers verzamelden gegevens over de woonplaats en de schoolprestaties van 1.895 kinderen. Per kind zochten zij uit hoeveel luchtvervuiling er jaarlijks werd geregistreerd in hun leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die relatief veel uitlaatgassen inademen beduidend minder hoge cijfers halen op school. Daarbij werd rekening gehouden met andere factoren die schoolprestaties beïnvloeden, zoals de opleiding van hun ouders.

Ziek
Volgens hoofdonderzoekster Sara Grineski kunnen de resultaten op twee manieren worden uitgelegd. ‘Of luchtvervuiling leidt bij kinderen tot ziektes, zoals astma of luchtweginfecties, en dat leidt tot schoolverzuim en mindere prestaties, òf voortdurende blootstelling aan giftige uitlaatstoffen beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen negatief.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Population of Environment.

Bekijk bericht op "longfonds.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Tel daarbij op de troep die vliegtuigen startend van Schiphol produceren, dan heb je een giga probleem. Volgens de VVD, moet kunnen, geen probleem.