Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchthavens willen binnen vijf jaar elektrische vluchten in Nederland

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 641 
|
 nu.nl - 09-04-2012 
hvs-Ballon

n de toekomst naar je Europese vakantiebestemming vliegen met een elektrisch vliegtuig? Dat is misschien wel mogelijk. Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en Groningen Airport Eelde gaan namelijk testen met elektrisch vliegen, maken de vliegvelden donderdag bekend. Het streven is om uiteindelijk een Europees netwerk op te bouwen van elektrische vluchten.

De vliegvelden zullen eerst experimenteren met kleine vliegtuigen waar vier tot negen personen in passen en hopen binnen vijf jaar de eerste elektrische passagiersvluchten tussen Nederlandse luchthavens te kunnen uitvoeren.

Op termijn moet er ook met grotere vliegtuigen over grotere afstanden gevlogen kunnen worden. Afstanden tot 500 kilometer lijken sowieso mogelijk, maar volgens de luchthavens bestaat zelfs de potentie om tot 1.000 kilometer elektrisch te kunnen vliegen.

Met de proef willen de luchthavens vooral kennis opdoen over het uitvoeren van lijnvluchten met elektrische vliegtuigen. "We starten binnen Nederland waar we in een gecontroleerde omgeving kennis en ervaring kunnen opdoen zodat deze benut kan worden bij de verdere uitrol van elektrisch vliegen binnen Europa", zegt Roel Hellemons, CEO van Eindhoven Airport. "De proef is ook voor de regio belangrijk. Behalve de snelle verbindingen die ontstaan, biedt elektrisch vliegen voor de Brainportregio kansen op het gebied van werkgelegenheid in bijvoorbeeld laadsystemen."

Bekijk bericht op "nu.nl - 09-04-2012"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

"Op termijn moet er ook met grotere vliegtuigen over grotere afstanden gevlogen kunnen worden. Afstanden tot 500 kilometer lijken sowieso mogelijk, maar volgens de luchthavens bestaat zelfs de potentie om tot 1.000 kilometer elektrisch te kunnen vliegen."

Deze claim slaat nergens op. Is luchtfietserij. Een sprookjes verhaal van een stel hobbyisten.
Met kleine vliegtuigen wellicht wel in de. Grote vliegtuigen is een natte droom.


Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Volkomen onzin, overbodig, en greenwashing ten top! Als je de vleugels weglaat bestaat er al een zeer efficient elektrisch vervoermiddel, dat over grote afstanden veel meer mensen kan vervoeren; de trein!

Geplaatst door Cees uit Castricum

Is wishfull thinking en gaat niet lukken want is voor de bühne van kijk eens hoe goed we bezig zijn en meedenken !

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

TU Delft (de echte deskundigen) heeft een schets gepresenteerd van een elektrische Airbus die vrijwel geheel vol zat met accu's om een langere vlucht te kunnen maken. Voordeel: geen lege stoelen, dus geen overstappers nodig. En thuismarktpassagiers kunnen ook gezellig thuis blijven.
Misschien werkt het bij kleinere vliegtuigen. Die moeten dan wel op lagere hoogte vliegen vanwege de aandrijving met propellers. Is veel minder comfortabel dan met een jet boven het weer vliegen.
Bij de luchthavens zijn elektrische vliegtuigen niet stiller dan jets.