Luchthaven in zee geeft overlast in de kustregio’s

Door Frans van den Berg
SCHIPHOL - Een luchthaven in zee lijkt de ideale oplossing om de overlast voor omwonenden te verminderen, maar uit een eerste analyse blijkt dat door de vliegroutes in de kustregio’s overlast ontstaat.
Dat blijkt uit de quickscan die luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen op verzoek van de Tweede Kamer heeft gemaakt. Besluiten neemt de minister nog niet. De voor- en nadelen van het project zijn op een rij gezet, terwijl ook veel andere zaken nog moeten worden uitgezocht.
Verplaatsen van start- en landingsbanen naar de Noordzee is aanlokkelijk om de geluidsoverlast te verminderen. De quickscan laat echter zien dat op sommige andere plekken een verslechtering van de leefomgeving is te verwachten. De aan- en uitvliegroutes van de luchthaven in zee zullen naar verwachting deels over land lopen.
Spoorsysteem
De variant waarbij alle vliegtuigbewegingen naar het luchthaveneiland worden verplaatst, heeft volgens de onderzoekers operationeel en kostentechnisch de voorkeur. Landzijdige functies zoals parkeren, bagage-inname, security en vrachtafhandeling blijven op de huidige Schiphollocatie. Personen, bagage en vracht gaan via een ondergronds spoorsysteem naar het luchthaveneiland toe.
Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee
Dus rap de prullenbak in en besteed die 80 milj aan fatsoenlijke dingen die het klimaat ten goede komen.
Faciliter geen CO2 en fijnstof, niet op zee en niet in de polder! Zet in op krimp en laat vooral mijn as pensioen met rust. Dank u.