Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Linkse partijen in Amsterdam tegen ‘waardeloos’ regeerakkoord

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 627 
|
 parool.nl - 21-10-2017 
hv_veiligheid_2942.jpeg

Door Michiel Couzy

De linkse partijen GroenLinks, SP en PvdA in Amsterdam trekken samen op tegen het 'waardeloze regeerakkoord' van het nieuwe kabinet. 'Amsterdam zal het zelf moeten doen.'

Het regeerakkoord van Rutte III, dat vorige week uitkwam, hindert de stad, vinden de lijsttrekkers van SP, GroenLinks en PvdA in Amsterdam. 'Het biedt geen oplossingen voor de grote Amsterdamse problemen,' valt te lezen ( hier) in een pact dat de drie linkse partijen morgenavond presenteren.

Hierbij doelen ze op de in hun ogen toenemende inkomensongelijkheid, segregatie op de woningmarkt en de ongebreidelde groei. 'Wie het regeerakkoord leest, wordt het bladzijde na bladzijde steeds duidelijker: Amsterdam zal het zelf moeten doen.'

"Groepen worden tegen elkaar opgezet," aldus Laurens Ivens, nu nog wethouder maar ook lijsttrekker van SP bij de verkiezingen in maart. "De kloof tussen arm en rijk zal groeien."

Amsterdam staat op een kantelpunt, zegt Marjolein Moorman, lijsttrekker van de PvdA. "Of we behouden het sociale karakter van de stad, of Amsterdam verandert in een Londen aan de Amstel, waarin mensen met geld en een goed netwerk het meeste voor elkaar krijgen."

Geen sfeer
Rutger Groot Wassink van GroenLinks laakt de passage in het regeer­akkoord over verkoop van sociale huurwoningen. "Maar het meest tegenvallend vind ik dat dit regeerakkoord geen sfeer van gezamenlijkheid uitstraalt. Het is heel restrictief voor nieuwkomers en mensen die het minder hebben."

We kunnen best een en ander tegenhouden
Marjolein Moorman


Daarnaast stoort links zich aan het voornemen van het kabinet om Schiphol verder te laten groeien, de opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de huidige vorm terug te brengen en dat er weinig geld is voor openbaar vervoer.

De samenwerking tussen de drie progressieve partijen is opvallend, omdat oppositiepartijen GroenLinks en PvdA in de gemeenteraad regelmatig tegenover SP stonden, die met VVD en D66 een coalitie vormt.

Vlak voor de zomer was een toenadering al merkbaar, toen PvdA en GroenLinks de woonplannen van SP-wethouder Laurens Ivens aan een meerderheid hielpen, waardoor Amsterdam nu meer sociale en middeldure huurhuizen gaat bouwen. "Dit pact is tot stand gekomen zonder het gebruikelijke gekibbel," aldus Ivens. "Over deze punten denken wij hetzelfde."

Na de verkiezingen
Ivens heeft dit pact ondertekend als lijsttrekker. Het college, waarvan hij deel uitmaakt, heeft via de vier grote steden al gereageerd op het regeerakkoord, waarin juist staat dat 'het kabinet het belang van de stad ziet'.

Volgens Marjolein Moorman moet Amsterdam zich niet bij voorbaat neerleggen bij het kabinetsbeleid. "We kunnen best een en ander tegenhouden. De verkoop van sociale huurwoningen moeten we niet toestaan."

De drie lijsttrekkers zien het pact als een opmaat voor verdere samenwerking na de verkiezingen. "Het kan geen geheim zijn dat wij het liefst samenwerken met linkse partijen," aldus Groot Wassink. "Dan is dit pact een prettig perspectief."

Bekijk bericht op "parool.nl - 21-10-2017"

Reacties op dit bericht