Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Liever windmolens dan vliegveld

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 867 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
HvS_IJvlakte-banen-op-zee.png

Aparte brieven van Beverwijk en Velsen

BEVERWIJK - Het college van Beverwijk heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin ze vraagt om betrokken te worden bij een vervolgonderzoek naar een vliegveld in zee. In de brief worden overigens ook alle nadelen van een luchthaven voor de kust van Wijk aan Zee genoemd.

Ook het gemeentebestuur van Velsen heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer, maar de IJmondgemeenten hebben gemeend ieder een aparte brief te moeten sturen en niet gezamenlijk op te trekken.

,,De gezamenlijke brief kwam niet overeen met het standpunt van het college van Beverwijk’’, laat de Beverwijkse wethouder Haydar Erol weten. ,,Wij hebben kennis genomen van de resultaten van de quick scan en over de gevolgen daarvan voor onze gemeente willen we graag in gesprek gaan met de minister.”

Al zijn sommige zinnen in beide brieven wel precies hetzelfde.

Overlast

De roep om een vliegveld op zee te bouwen komt van omwonenden van Schiphol die de overlast van de nationale luchthaven zat zijn. Ook in de Tweede Kamer wordt er over gesproken. De overheid heeft een rapport laten maken - een ’quick scan’ - om te bepalen of het vliegveld mogelijk is.

Deze quick scan is reden voor het college van Beverwijk om te reageren via de brief. ,,Onze gemeente ondervindt veel geluidsoverlast van Schiphol en elke mogelijkheid om de overlast te verminderen verdient nader onderzoek. De quick scan laat zien dat een vliegveld in zee technisch wel haalbaar is. Als gemeente maken wij ons natuurlijk zorgen over de gezondheid van onze inwoners. Er zijn zowel voordelen als nadelen van/aan een vliegveld in zee.’’

Velsen is stelliger in zijn brief, want dat gemeentebestuur schrijft dat er nauwelijks voordelen zijn die de hoge kosten rechtvaardigen. En de gemeente somt de nadelen op. Nadelen die Beverwijk ook noemt: de veiligheid van de kust, de natuur in de duingebieden en de leefbaarheid van bestaande bewoonde gebieden. Velsen noemt nog de visserij.

Windmolenparken

Beide colleges wijzen er vervolgens wel op dat er ’te weinig ruimte over is voor windmolenparken in zee’. Daarna blijkt dat ze elkaar brieven wel gelezen en ook gebruikt hebben. Want Velsen schrijft dat zij goede kansen ziet voor IJmuiden als haven voor plaatsing en onderhoud van windmolenparken. Dezelfde zin gebruikt Beverwijk ook in de brief maar daar is ’voor IJmuiden’ wel weggehaald, maar niet vervangen door ’voor Beverwijk’, waardoor er een wat merkwaardige zin is blijven staan.

De colleges schrijven vervolgens over de windmolenparken: ,De vooruitzichten zijn gunstig en bieden veel kansen voor werkgelegenheid. Plannen voor de bouw van een luchthaven voor de kust zouden daar naar onze mening flink afbreuk aan doen.’’

Beverwijk besluit zijn brief met de vraag om direct betrokken te worden, mocht de minister tot een vervolgonderzoek besluiten. In het verleden werd Wijk aan Zee vaak in de discussie betrokken. ,,Het valt ons op dat er vaak over ons, maar niet met ons gesproken wordt’’, schrijft het college van b en w van Beverwijk.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Zo de bananenrepubliek Beverwijk heeft gesproken, dat deze gemeente een stel amateurs in dienst heeft is nu wel duidelijk.
Deze gemeente moet gewoon pal voor zijn burgers gaan staan wat een slappe hap!

Laat De Kust Met Rust

Geplaatst door vp uit Beverwijk

Goed dat de IJmond-gemeenten betrokken willen worden bij onderzoek naar een vliegveld in zee.
Bij de presentatie van het rapport 'Een vlucht naar voren' (mijns inziens eerder een vlucht naar achteren) hebben de heren auteurs hun 'meesterwerk' gestuurd naar zo ongeveer heel bestuurlijk Nederland, behalve naar de betrokken gemeenten Beverwijk / Wijk aan Zee, Velsen en IJmuiden.
In het begeleidend schrijven https://www.vliegoverlast.nl/docs/Minister van Infrastructuur en Waterstaat 23-1-18.pdf staat de lijst van aangeschreven instanties en personen. Niet netjes.