Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lichtgewicht titanium in één stap geproduceerd

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2097 
|
 duurzaambedrijfsleven.nl 
tb_vliegtuig_100407.Martinair_PH-MCP.jpgDoor: Thijs ten Brinck


Titanium is een sterk maar tegelijkertijd licht metaal. Het Amerikaanse bedrijf SRI International ontwikkelde een proces om het materiaal goedkoper te produceren.

De productiemethode van SRI International is aanmerkelijk goedkoper en energiezuiniger dan gebruikelijke productieroutes. Het proces maakt in één stap bruikbare halffabricaten. SRI brengt daarvoor titaniumchloride in een plasma met waterstof. Hierbij verdampt het metaal. Het slaat daarna snel neer als puur titaniumpoeder.

Dat het halffabricaat in de vorm van een poeder beschikbaar is, heeft ook in de verdere verwerking voordelen. Het titaniumpoeder kan snel in de gewenste vorm geperst worden, wegfrezen van overbodig materiaal is nauwelijks nog nodig.

Lichtgewicht

Het conventionele Kroll-proces produceert via verschillende stappen uiteindelijk een massieve staaf titanium. Verwerken van titaniumerts is via deze weg energie-intensief. Ook de verdere verwerking van het metaal is dan kostbaar.

Titanium kan door het lage gewicht veel brandstof besparen in een auto of vliegtuig. Zeker in de luchtvaart willen steeds meer fabrikanten gebruik maken van sterke maar lichte titanium onderdelen.

Bron: Technology Review

Bekijk bericht op "duurzaambedrijfsleven.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Interessant, maar merk ik daar als omwonende wat van?

Geplaatst door Wim uit Castricum

Op den duur, lichtere vliegtuigen, lichtere motoren, minder herrie en minder luchtvervuiling.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

@Wim. Je kunt ook anders redeneren: de gewichtsbesparing wordt gebruikt om meer passagiers en vracht te vervoeren, waardoor de ticketprijs en de prijs voor luchtvracht daalt en de vraag naar luchtvaart toeneemt, waardoor, enz.

Geplaatst door Wim uit Castricum

@Jaap, helemaal eens. Beide invalshoeken maken plaatsen relevant.