Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lelystad Airport in 2020 openen wordt heel moeilijk

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 607 
|
 omroepgelderland.nl 
Lelystad_geeft_lucht_hvs.jpg


DEN HAAG - Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt dat het heel moeilijk wordt om Lelystad Airport in 2020 te openen. Dat liet ze voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer weten.

De Tweede Kamer praat vanmiddag opnieuw over Lelystad Airport. Officieel gaat het debat, dat al weken gepland staat, over de belevingsvlucht van afgelopen zomer. Maar afgelopen week kwamen nieuwe stukken naar buiten.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat Lelystad in 2020 opent als overloopluchthaven van Schiphol. De goedkope vakantievluchten van Schiphol zouden dan vanaf Lelystad vertrekken, zodat er op Schiphol meer ruimte ontstaat voor intercontinentale vluchten. Maar de juridische regel daarvoor, de verkeersverdelingsregel, werd afgekeurd in Brussel.

Bijna hele Kamer tegen zelfstandige groei
Vrijdag presenteerde Van Nieuwenhuizen een nieuwe mogelijkheid waarbij Lelystad ook zelfstandig kan groeien en dat vindt tegenstand bij oppositie en coalitie. Bijna alle partijen in de Kamer hebben al laten weten tegen zelfstandige groei te zijn, omdat dat niet de afspraken zijn om Lelystad Airport te ontwikkelen. De minister reageerde voor het debat. 'Ik weet dat de wens is van de hele coalitie om het een overloopluchthaven te laten zijn. Daar hou ik aan vast en probeer dat zo goed mogelijk te borgen.'

De minister twijfelt wel of openstellling van het vliegveld in 2020 haalbaar is. 'Dat is het streven, maar het wordt steeds ingewikkelder.' Ze zegt de handdoek niet in de ring te gooien. 'Ik doe nog mijn uiterste best om het wel voor elkaar te krijgen.'

Bekijk bericht op "omroepgelderland.nl"

Reacties op dit bericht