Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Leefbaar Tynaarlo vreest F35 op luchthaven Eelde

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 485 
|
 .dvhn.nl - 17-01-2021 
1280px-Aankomst_F-35_Leeuwarden-8.jpg
F35 boven Friesland
Credit: Defensie

Door Willem Dekker

Leefbaar Tynaarlo vreest dat Groningen Airport Eelde een uitwijkluchthaven wordt voor de F35, het nieuwe jachtvliegtuig van de luchtmacht.

De grootste fractie in de gemeenteraad van Tynaarlo is bang dat met de zogenaamde herziening van het luchtruim boven Nederland, meer ruimte wordt gecreëerd om de F35 op Eelde te laten landen en opstijgen. Leefbaar Tynaarlo is daar op tegen vanwege geluidsoverlast.

In vragen aan burgemeester en wethouders van Tynaarlo wil Leefbaar weten of het college nog steeds achter zijn standpunt staat geen militair vliegverkeer op Eelde te willen. De fractie vraagt ook of er binnen de huidige vergunningen F16 of F35 jachtvliegtuigen gebruik mogen maken van Groningen Airport Eelde.

Groter oefengebied boven Noorden
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Verkeer wordt al geruime tijd naar een nieuwe inrichting van het luchtruim boven Nederland gekeken. Voor Noord-Nederland betekent dat het oefengebied voor de luchtmacht, op twee kilometer hoogte, flink wordt uitgebreid. Het militair luchtruim in Zuid-Nederland wordt fors ingekrompen ten gunste van de burgerluchtvaart op Schiphol, Rotterdam, Eindhoven en Lelystad.

Groninger Airport Eelde heeft in zijn toekomstplan aangegeven meer militair vliegverkeer te willen aantrekken. Leefbaar Tynaarlo wil van burgemeester en wethouders weten of de luchthaven, waar Tynaarlo aandeelhouder van is, zelf keuzes kan maken in welk type vliegverkeer zij wil toelaten.

Actie richting minister
Daarnaast vraagt Leefbaar of het college actie heeft ondernomen richting de minister over de herziening van het luchtruim en of het bij enig overleg over de luchtruimherziening betrokken is geweest.

Bekijk bericht op ".dvhn.nl - 17-01-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

Ik zie nog niets van die nieuwe transparante overheid van dhr. Rutte. Van luchtruimherziening geen details te vinden! VVD blijft VVD mensen, goed voor werkgevers, slecht voor de leefomgeving!