Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lawaaiprotest in woonwijken tegen Lelystad Airport: ‘Is dit een corona-alarm?’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 346 
|
 destentor.nl - 06-03-2020 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Door Jasper van Loo

‘Wakker worden Flevoland’, schalt hard door de speakers achterop een auto. De samenwerkende actiegroepen tegen Lelystad Airport maakten vanaochtend inwoners van Flevoland wakker. ,,Ik dacht dat het een corona-alarm was”, klaagt Drontenaar Chris Schotman.

Het geluid van opstijgende vliegtuigen gaat door de Drontense wijk De Munten. De boodschap die daarna klinkt is duidelijk. ‘Als Lelystad Airport open gaat, krijgt u te maken met geluidsoverlast. Uw huis kan minder waard worden. De schade kan oplopen tot 10 procent van de waarde van uw huis.’

Minister: Lelystad Airport openen ‘wordt moeilijk’. Lees hier.

Schade
Iets voor 08.00 uur trekken tien mensen, verenigd in de Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL), Dronten in om flyers door brievenbussen te doen. Ze willen huizenbezitters waarschuwen dat de eventuele schade voor hun huis alleen verhaald kan worden als het recht op aanspraak niet is verjaard. In het geval van Lelystad Airport verjaart dit recht op 1 april.

Ik dacht eerst dat er een noodoproep vanuit de overheid was. Mensen zijn vanwege het coronavi­rus alert

Chris Schotman, Inwoner Dronten en fractievoorzitter CDA in Provinciale Staten


Bij de eerste straat aangekomen in Dronten doet meteen een vrouw enthousiast de deur open. ,,Ik vind dit grappig. ‘Wat hoor ik nu?’, dacht ik”, zegt Tineke Boerma (41), terwijl ze nog in haar pyjama in de deuropening staat. ,,Het is goed om mensen van de geluidsoverlast bewust te maken. We wonen hier sinds augustus. We hebben in Amstelveen onder de aanvliegroutes van Schiphol gewoond, soms hoorde je alles rinkelen. Dat er straks meer gevlogen wordt, vind ik vooral voor het milieu een slechte zaak.”

Noordoproep
Een straat verderop komt Chris Schotman, fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Flevoland, geïrriteerd aangelopen met haar hond. ,,Opeens hoorden we heel veel geluid. Ik schrok daarvan. Ik dacht eerst dat er een noodoproep vanuit de overheid was. Ik dacht even dat het iets met het coronavirus te maken had. Mensen zijn alert op dit moment”, zegt ze. Ze heeft meteen contact opgenomen met de gemeente en een klacht ingediend.

Mensen van verschillende actiegroepen reden vrijdagmorgen door Dronten om mensen wakker te maken.
Mensen van verschillende actiegroepen reden vrijdagmorgen door Dronten om mensen wakker te maken. © Foto Freddy Schinkel
,,Het is hun goed recht dat ze actievoeren, maar wel opvallend is dat ze vooral uit andere provincies komen”, stelt Schotman. Het Statenlid gaat het gesprek aan met actievoerders. ,,Wij wonen hier volgens de wet niet in een geluidsgevoelige zone. Mensen wordt een geldworst voor de neus gehangen. Het is helemaal niet vastgesteld dat huizenbezitters schade ondervinden. CDA is voorstander van Lelystad Airport.”

Belangrijk genoeg
,,We hebben netjes een vergunning aangevraagd”, reageert Marjolijn Blok, betrokken bij actiegroep Hoog over Hattem. ,,We hebben allemaal vrij genomen. Ik zou nu liever iets anders doen, maar dit is nodig. Deze actie is specifiek in Flevoland, omdat hier mensen door de politiek niet worden gewaarschuwd voor de gevolgen. Veel inwoners reageren positief. Dit is belangrijk genoeg om wakker voor te worden.”

Later op deze vrijdag gaan de actiegroepen met de gele auto en speakers naar andere plaatsen in Flevoland zoals Biddinghuizen, Swifterbant, Almere en ook een wijk in Lelystad.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 06-03-2020"

Reacties op dit bericht