Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lawaai is grootste nadeel van Lelystad

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1770 
|
 De Gelderlander - 10-11-2017 
gh_vliegtuig_overvliegend_vliegtuig.jpg

Door Paolo Laconi

Meer dan driekwart (85 procent) van de inwoners van Noord Oost Gelderland en Overijssel vreest voor herrie van over razende vliegtuigen.

Geluidsoverlast wordt daarmee gezien als grootste nadeel van Lelystad Airport, dat in april 2019 opent als vakantievliegveld. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder ruim 500 inwoners.

Uit de representatieve steekproef - uitgevoerd door Survey Sampling International (SSI) en een goede afspiegeling van deze regio naar onder meer leeftijd, geslacht en opleidingsniveau - blijkt verder dat 80 procent van de inwoners vreest voor luchtvervuiling door het groeiende aantal vakantievluchten; 61 procent denkt zelfs dat het woonplezier wordt aangetast.

Ruim de helft van de inwoners - 53 procent - vindt het onacceptabel dat het Nationaal Paracentrum op vliegveld Teuge moet wijken vanwege een Lelystad-vliegroute. Daarmee komt het voortbestaan van 'Teuge' in gevaar. ,,Het is terecht dat geluidsoverlast met stip op één staat", zegt Leon Adegeest, geluidsexpert van Hoog Overijssel. ,,En sinds wij aantoonden dat er ernstige fouten zitten in het geluidsonderzoek van Lelystad Airport zullen veel mensen er niet geruster op zijn geworden. Veel vluchten zijn in de vroege ochtend of 's avonds. Op dat soort momenten ervaar je sneller overlast. Logisch dat mensen herrie vrezen."

De plannen voor vliegveld Lelystad zorgen voor veel ophef. Om het verkeer van en naar Schiphol niet te hinderen blijven de vliegtuigen van en naar Lelystad erg laag vliegen. Dat zorgt voor protesten in de gebieden waar de vliegtuigen over komen. Een van de aanvliegroutes gaat bijvoorbeeld over Ede en Bennekom en ook daar vrezen inwoners geluidsoverlast.

Lelystad Airport opent in april 2019 als vakantievliegveld. Op termijn telt de luchthaven jaarlijks 45.000 vliegbewegingen, goed voor zo'n 7 miljoen passagiers. Daarmee wordt Lelystad na Schiphol de grootste luchthaven van Nederland.

De luchthaven telt straks 45.000 vliegbewegingen per jaar, goed voor zo'n 7 miljoen passagiers


Reacties op dit bericht