Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Langere’ nacht op Schiphol blijft

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1426 
|
 Het Parool 
gh_vliegtuig_overvliegend_vliegtuig.jpg

De nachtelijke overlast voor omwonenden van Schiphol wordt blijvend beperkt. Een proef met de verlenging van het nachtregime is positief verlopen waardoor het kabinet vandaag besluit die strengere regels permanent in te voeren, aldus bronnen in Den Haag.

Voorheen gold het nachtregime van 23 uur 's avonds tot 6 uur in de ochtend. Vliegtuigen moeten gedurende die periode vaste routes nemen en zijn verplicht van grotere hoogte en als het kan via een glijvlucht te landen om de herrie zoveel mogelijk te beperken.

De afgelopen twee jaar is echter geëxperimenteerd met 'langere' nachten: al om 22.30 uur zijn vliegtuigen aan strengere landingsregels gebonden en pas om 6.45 uur gaat het dagregime weer in. Uit recent onderzoek blijkt dat hierdoor zo'n 700 mensen minder ernstig gehinderd worden dan voorheen.

Drukke dagenHet experiment met het verlengde nachtregime werd in 2013 begonnen als uitvloeisel van een overeenkomst aan de zogeheten Alderstafel: hieraan worden onder leiding van oud-minister Hans Alders (PvdA) afspraken gemaakt door overheid, bewoners en de luchtvaartsector over de ontwikkeling van Schiphol.

De luchthaven mag doorgroeien tot 510.000 vluchten op jaarbasis, mits er maatregelen worden genomen om overlast tegen te gaan. Schiphol mag overigens afwijken van het nachtregime als de luchtverkeersleiding dat noodzakelijk vindt. Vooral op drukke dagen, zoals nu in de vakantieperiode, lukt het niet altijd om eraan te voldoen.

Bekijk bericht op "Het Parool"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard

Het kabinet schrijft dus voor dat ze voortaan bij zuidelijke winden nog langer louter over Castricum/Limmen/Uitgeest vliegen. Dank kabinet. Maar niet heus.