Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Laagvliegroutes al 9 jaar bekend bij Alderstafel

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 547 
|
 vechtdalfm 
Lelystad_wwijzer_hvs.jpg

In een 9 jaar oud rapport van de Luchtverkeersleiding Nederland staat dat laagvliegen boven Oost- en Noord Nederland van en naar Lelystad Airport noodzakelijk is. Dat rapport was bekend bij de Alderstafel, maar het bereikte nooit de Tweede Kamer. Dat zeggen de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) na onderzoek door HoogOverijssel. Dat meldt RTV Oost.Het ministerie maakte de lage vliegroutes pas in juni 2017 bekend, hoewel het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport al was goedgekeurd door de Tweede Kamer. SATL eisen nu dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat alsnog het besluit neemt om eerst het luchtruim opnieuw in te delen en pas daarna Lelystad Airport te openen.

Routes naar Lelystad moeten vanwege de veiligheid onder die van Schiphol liggen. Uit het onderzoek van HoogOverijssel komt naar voren dat de kruisingen tussen het Schiphol-verkeer en het geplande Lelystad-verkeer bij Hoenderloo op de Veluwe en bij Munnekeburen in Friesland maatgevend zijn.

Op deze punten ligt het Schiphol-verkeer relatief laag, waar het Lelystad-verkeer weer met een ruime marge onder moet blijven. Daardoor blijven vertrekkende vliegtuigen lang laag en moeten naderende vliegtuigen vroeg dalen. Luchtverkeersleiding Nederland moet deze knelpunten al lang hebben gekend en dus hebben geweten waar en hoe en hoe lang er zo laag gevlogen zou gaan worden, aldus HoogOverijssel.

De plannen voor Lelystad Airport zorgen al langer voor onrust, vooral over de gevolgen van het laagvliegen over onder meer delen van Overijssel. Als Lelystad Airport open gaat zoals nu gepland, is het het enige vliegveld ter wereld waar zo lang, zo laag wordt gevlogen van en naar het vliegveld.

“Er is jarenlang geprobeerd om de regio niet te informeren”, zegt Leon Adegeest, hoofdopsteller van het rapport. “Met een rammelende milieueffectrapportage, die uitgaat van een veel te klein studiegebied én de wetenschap dat laagvliegen noodzakelijk is, is opdracht gegeven om de bouw van Lelystad Airport te starten. Regionale bestuurders zijn jarenlang blind geweest en gezwicht voor mooie beloften over banen en gouden bergen over economische ontwikkeling.”

“Nu het vliegveld bijna af is, komt er alsnog veel weerstand uit de regio zeggen de voorstanders. Logisch, dat had de rijksoverheid zich ook wel veel eerder kunnen en moeten bedenken.”

“Of ze hebben gedacht: we houden het stil, of ze hebben überhaupt geen rekening gehouden met weerstand uit de regio’s. Dat laatste zou een blunder zijn, het eerste ruikt naar misleiding van het publiek, lokale bestuurders en inwoners van de regio’s.”

Naast de eis aan minister Cora van Nieuwenhuizen, wijzen de gezamenlijke actiegroepen er op dat er nog steeds geen garanties zijn dat de lagere vliegroutes worden geschrapt als Lelystad Airport doorgroeit.

Bekijk bericht op "vechtdalfm"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Doet me denken aan wat ik schreef in mijn cursus "Liegen en bedriegen bij de aanleg van nieuwe vliegvelden of landings-start banen door de Nederlandse overheid" op basis van wat wij in 2000-2003 bij de polderbaan ervoeren.

Truc 1 – Informatie
Informeer bij de besluitvorming zo vaag mogelijk.
Maak een zgn. ‘startnotitie’ met grappige plaatjes en wollige en vooral positieve taal.
Gebruik zinnen als “een vliegveld van internationale allure” of “een nieuw innovatief vliegveldconcept”.
Andere geslaagde voorbeelden zijn: ‘polderbaan’. Minder succesvol omdat men het al gauw doorzag was de term ‘milieubaan’. Overdrijf niet en pas op dat men niet te snel doorheeft dat men wordt belazerd, maar onthul uiteraard niet de waarheid.
Geef pas details over vliegroutes en -hoogten als er al (bijna) wordt gevlogen, zorg ervoor dat men geen exact idee heeft wat men boven het hoofd hangt.
Verschuil u achter het nog niet gereed zijn van het luchthavenindelingsbesluit bij vragen van verontruste burgers.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

De misleidende term Milieubaan was een groot succes, dankzij deze ‘milieubaan’ heeft men honderdduizenden extra vluchten er doorheen kunnen drukken.
De misleidende termen anno 2018 van o.a. Schiphol, VVD, CDA, VNO, KLM en nog meer van dat soort extreem rechtse asociale graaiers zijn o.a. Duurzame groei, stiller, zuiniger etc. Kan dit tuig hetzelfde kunstje weer flikken dan hebben we straks 800.000 vluchten per jaar, dik 2.000 per dag.