Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Krimp Schiphol loopt opnieuw vertraging op: ’Omwonenden leggen zich niet neer bij uitstel’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 152 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 24-01-2024 
krimp_cropped.jpg
Krimp
Credit: rawpixel

Door Annet van Aarsen

De voorgenomen krimp van Schiphol wordt opnieuw met een jaar uitgesteld. Demissionair minister Harbers kwam woensdag met die boodschap in een brief over de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat. Maatschappelijke organisaties reageren verbijsterd.
Demissionair minister Mark Harbers meldt dat de zogeheten balanced-approachprocedure vertraging heeft opgelopen.

„Op dit moment buigt de Europese Commissie zich over het pakket aan maatregelen dat op 1 september aan hen is voorgelegd. (...) De Commissie heeft enkele keren verdiepende vragen gesteld en is er ook steeds op diverse niveaus ambtelijk en politiek contact”, schrijft hij. „Kijkend naar de stand van de gesprekken met de Europese Commissie is het onwaarschijnlijk dat de balanced-approachprocedure op een dusdanig moment is afgerond om invoering met ingang van 1 november 2024 mogelijk te maken.”

Afgelopen november moest Harbers ook al zijn zogeheten ’experimenteerregeling’ intrekken, na druk vanuit de EU en dreigende taal uit de Verenigde Staten. Daarmee wilde hij vanaf de zomer van dit jaar vooruitlopend op de uitkomst van de balanced-approachprocedure het aantal toegestane vliegbewegingen op Schiphol terugbrengen van 500.000 naar 460.000.

Actie
De Maatschappelijke Raad Schiphol, die namens bewonersgroepen en maatschappelijke organisaties de minister adviseert, is woensdag geïnformeerd. „We leggen ons niet neer bij uitstel”, zegt Matt Poelmans, die namens bewoners in de MRS zit. „We beraden ons op actie!” Bewonersorganisaties gaan via de organisatie UECNA (Union Européenne Contre les Nuisances Aériennes) op vier maart actievoeren in Brussel. Poelmans: „De MRS bereidt daarnaast ongevraagd advies aan de kabinetsinformateur voor.”

Milieudefensie, Greenpeace, Natuur&Milieu; en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland noemen het uitstel in een gezamenlijke verklaring ’heel ergerlijk’. „Omdat nu opnieuw kostbare tijd verloren gaat om omwonenden te beschermen tegen overlast door Schiphol en luchtvaartbedrijven. De sector heeft jarenlang de tijd gehad om met maatregelen te komen om geluidsoverlast te verminderen, maar is daar op geen enkele manier in geslaagd.”

Rechteloos
Ze vinden het onbegrijpelijk dat de Europese Commissie dit besluit vertraagt. „We roepen de Europese Commissie op om de Nederlandse overheid te steunen”, schrijven ze. „Vooral omdat omwonenden rechteloos zijn sinds de wetgeving die hen moet beschermen tegen geluidsoverlast buiten werking is gesteld.”

Lees ook hier: Milieuorganisaties zijn ’pingpongen’ over krimp Schiphol beu: ’Dit is weer een teleurstelling’

Minister Harbers schrijft dat het kabinet het graag anders had gezien, „Maar het is belangrijk om de voorgeschreven processen en procedures nauwgezet te volgen en de tijd te nemen die nodig is om tot een goede afronding te komen. Daarbij zijn uiteraard ook de internationale verdragen (zoals het EU-VS verdrag) relevant.”

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 24-01-2024"

Reacties op dit bericht