Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kosten milieuschade maken ‘echte’ prijs vliegticket veel hoger

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 893 
|
 limburger.nl - 17-01-2023 
vliegtickets
Vliegtickets - illustratie

Hoe duur is reizen per vliegtuig echt? Vliegen naar Indonesië kan, stuntprijzen daargelaten, voor ongeveer 940 euro. Maar als de kosten worden meegerekend voor de luchtvervuiling die zo’n reis veroorzaakt, plus de kosten voor klimaatschade, zou zo’n retourticket ruim 720 euro duurder uitkomen.
onze verslaggever

Het is één voorbeeld uit het onderzoek dat de organisatie True Price uitvoerde in opdracht van reisplatform Better Places, meldt Trouw. True Price onderzoekt al ruim tien jaar de ‘echte’ prijzen van producten en diensten. Dat wil zeggen: de marktprijs plus de kosten van negatieve effecten die niet in die prijs zitten en waar dus de maatschappij als geheel voor opdraait. Behalve om klimaat- en milieukosten gaat het bijvoorbeeld om de gevolgen van slechte arbeidsomstandigheden.

True Price deed zulk onderzoek al voor spijkerbroeken, bloemen, verf en nog veel meer, en nu dus voor de luchtvaart. Dat vliegen schade veroorzaakt, staat buiten kijf. Oprichter Saskia Griep van Better Places wilde weten hoe de kosten ervan zich zouden vertalen in de ticketprijs.

Bekijk bericht op "limburger.nl - 17-01-2023"

Reacties op dit bericht