Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kort geding tegen Staat om startbaan Maastricht Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 576 
|
 limburger.nl 
hv_overig_2692.jpeg

Door Jule Peeters

De Stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek spant een kort geding aan tegen de Staat. Binnen nu en twee weken zal de zaak dienen voor de rechtbank in Den Haag.
Dat meldt advocaat Richard Wagemans die de stichting bijstaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) besloot in december, op verzoek van de provincie en de luchthaven, om het gebruik van de complete startbaan te gedogen.

Nog een jaar
Dit terwijl het vergunningentraject naar verwachting nog een jaar in beslag zal nemen. "Ministers mogen een hele hoop, maar hiertoe zijn ze niet bevoegd", meent Wagemans. "Er moet een vaste procedure doorlopen worden met een milieueffectrapportage, besluitvorming en een bezwaarprocedure. Daar kan niet na een gesprekje met gedeputeerde Twan Beurskens ineens van afgeweken worden." De stichting wil dat de rechter zo snel mogelijk een stokje steekt voor de gedoogsituatie.

Uit navraag bij de luchthavendirectie blijkt overigens dat het met de zware trans-Atlantische vrachtvliegtuigen, die nu door het besluit op Beek mogen vliegen, vooralsnog wel meevalt. "We hebben één vlucht per week in die categorie", zegt directeur Jos Roeven. De bedoeling was eigenlijk dat maatschappijen waar geen plek voor is op het overvolle Schiphol naar MAA zouden uitwijken. Maar dat is niet gebeurd.

Te laat
"Wat dat betreft is de toestemming van de minister te laat gekomen. Die maatschappijen hebben inmiddels een andere plek gevonden. Toch is het heel belangrijk om bij de werving die mogelijkheid te kunnen bieden, anders tel je niet eens mee. Emirates SkyCargo maakt begin februari de eerste vlucht. Die maakt nu nog geen gebruik van de hele baan, maar als de vluchtroutes straks veranderen, kan het wel. Dat is een belangrijke voorwaarde." Roeven is van plan om de omwonenden binnenkort uit te nodigen voor een gesprek dat moet leiden tot meer begrip en een betere communicatie tussen partijen.

Huisartsen
Inmiddels heeft ook een groep van Zuid-Limburgse huisartsen een brief gestuurd naar de woordvoerders infrastructuur in de Tweede Kamer waarin ze oproepen te stoppen met gedogen. Woordvoerster Pauline Goudsmit wijst erop dat de gevolgen van het besluit nog niet voldoende onderzocht zijn en belanghebbenden niet hebben kunnen inspreken. Bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kon gisteren niemand reageren.

Bekijk bericht op "limburger.nl"

Reacties op dit bericht