KLM wil groei verdienen met stillere en schonere vliegtuigen

Door Herman Stil
KLM wil krimp van Schiphol achter zich laten, nu de Europese Commissie klip en klaar heeft gemaakt dat de nieuwe vliegtuigen die de maatschappij koopt moeten worden meegewogen in de kabinetsplannen om geluidshinder te reduceren. Op termijn moet ook groei van het aantal vluchten weer mogelijk worden.
Dat stellen KLM-ceo Marjan Rintel en topman Ben Smith van Air France-KLM in de periferie van de jaarcijfers die donderdag zijn gepresenteerd.
Woensdag zette de Europese Commissie het licht op oranje voor de krimp van Schiphol. In plaats van een half miljoen vluchten per jaar, wil het kabinet vanaf november maximaal 478.000 starts en landingen op de luchthaven en het aantal nachtvluchten terugbrengen tot 27.000. Deze aanpassingen zouden de geluidshinder met 15 procent temperen.
Maar Brussel stelt ook dat het kabinet meer rekening moet houden met de tientallen nieuwe vliegtuigen die KLM en Transavia de komende jaren ontvangen. Die zijn stuk voor stuk de helft stiller dan hun voorgangers. Desondanks is luchtvaartminister Barry Madlener er nog altijd van overtuigd dat zijn krimpplan kan doorgaan. Hij heeft twee maanden de tijd om met een nieuwe maatregel te komen.
Opgelucht
“Wij stellen al meer dan twee jaar dat onze inspanningen met nieuwe vliegtuigen en andere ingrepen meer reductie opleveren dan de 15 procent geluidsreductie die het kabinet met de krimp wil bereiken,” zegt KLM-ceo Rintel. “En ook meer dan de uiteindelijke 20 procent uit het regeerakkoord. Brussel wil nu dat de overheid naar al onze investeringen in nieuwe vliegtuigen kijkt. Dat bevestigt wat we al een tijdje roepen: krimp is geen doel op zich.”
Ook topman Benjamin Smith van moederbedrijf Air France-KLM is tevreden over de ingreep uit Brussel. “We hebben hier drie jaar lang enorm veel discussies over gevoerd en rechtszaken over gehad. We moeten dit achter ons laten. We kopen vliegtuigen voor 20, 25 jaar. We kunnen zulke miljardeninvesteringen niet laten afhangen van deze onzekerheid.”
Smith wil niet ingaan op vragen of Air France-KLM juridische stappen neemt als het kabinet de krimpplannen alsnog doorzet. “Wij opereren meer dan de helft van het aantal vluchten op Schiphol. Krimp zou ons vijftien vluchten kosten van de driehonderd die we dagelijks maken. Als het toch tot krimp komt, dan zullen we dat meer dan compenseren. We vergroten nu al onze capaciteit voor de korte en middellange afstand door grotere vliegtuigen in te zetten.”
Groei verdienen
Rintel houdt het kabinet aan een eerdere afspraak en dat op termijn het herstel van het aantal vluchten weer mogelijk wordt. “Als we meer bereiken dan die 20 procent geluidsreductie, moeten we kijken hoe die extra geluidsruimte wordt gebruikt voor uitbreiding van de capaciteit.”
“Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft destijds met de luchtvaartsector afgesproken dat in een nieuwe systematiek om geluid en CO2 te meten, groei mogelijk wordt als we dat verdienen door stillere en schonere vliegtuigen in te zetten. In dat nieuwe systeem moet het oordeel van Brussel, dat in de berekeningen álle toestellen worden meegenomen, een rol spelen.”
Volgens financieel topman Bas Brouns van KLM ligt de levering van de nieuwe Airbussen de komende vijf jaar op koers. Mogelijk is er leveringsoponthoud bij de komst van nieuwe vracht-Airbussen. “We gaan er nog steeds van uit dat die in 2027 komen, misschien wat later. Daarover spreken we nu met de fabrikant.” Wel is woensdag door Air France-KLM Cargo uit kostenoverwegingen besloten dat bij KLM niet vier, maar drie nieuwe Airbussen A350 Freighters komen om vier verouderde vracht-Boeings 747-400 te vervangen.
Bezuinigingsoperatie
De bezuinigingsoperatie, waarbij KLM boven op een eerder ombuigingsprogramma van 700 miljoen afgelopen najaar nog eens 450 miljoen besparingen zoekt, ligt volgens Brouns op koers. “Alle initiatieven zijn nu afgetrapt, waaronder reductie van arbeidsplaatsen en de toekomst van KLM Catering Services. Dat staat voor grote investeringen. Momenteel kijken we in de hoogste versnelling of we die zelf doen of een partner zoeken.”
Daarnaast is er een akkoord met de vliegers en wordt voor andere groepen medewerkers met de vakbonden gepraat. “De gesprekken over nieuwe cao’s verlopen constructief en goed. We hebben de afgelopen jaren best een behoorlijke cao-stijging gehad. Het is nu goed pas op plaats te maken.”
Rintel is ervan overtuigd dat KLM na twee moeilijke jaren op de weg terug is. “Het zal zeker lukken om een grote stap voorwaarts te zetten. We hebben deze maatregelen nodig die de toekomst van KLM beschermen. We willen de klanten blijven leveren waar ze voor betalen en investeren in nieuwe producten. Later dit jaar zullen we daarvan de eerste resultaten zien.”
Over de auteur: Herman Stil is redacteur economie bij Het Parool en schrijft onder meer over
het Amsterdamse bedrijfsleven, luchtvaart en Schiphol, vastgoed en de techsector.
Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest
Daarnaast zijn die nieuwe vliegtuigen groter en kunnen ze meer passagiers aanleveren en weg laten vliegen, dit gaat ook zorgen voor meer vliegbewegingen.
Dit alles komt in de sprookjes van KLM, Schiphol en MinI&W niet aan de orde. Voeg daar dan nog bij het concentreren van herrie op vaste vliegroutes en u kunt begrijpen dat de leefomstandigehden van vele inwoners van dit land verder gaan worden verziekt. De media vragen niet door en men snapt eigenlijk niet hoe die geluidszonering werkt of men wil het niet snappen (als grootgebruiker!).
De kreet ‘groei verdienen’ is een heel valse voorstelling van zaken door mensen die blijkbaar vinden dat een omgeving met continu vliegtuiggejank heel normaal en gezond is, en tegelijkertijd hun zakken vullen met extravagante salarissen en bonussen. Dit gaat net als voorheen over de rug van omwonenden.