Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM wil af van kwart ondersteunend personeel

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1207 
|
 nu.nl 
tb_vliegtuig_PH-BGF.jpg

KLM denkt af te kunnen van een kwart van zijn managers en ondersteunende functies.
Dat staat in een adviesaanvraag die is ingediend bij de ondernemingsraad en waar nieuwszender NOS de hand op heeft weten te leggen. Het betreft een uitwerking van een eerder aangekondigde afslankoperatie.

Op het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen werken zo'n achthonderd mensen, op een totaal van 32.500 werknemers.

Daarnaast werken bij de verschillende divisies nog enkele honderden mensen in ondersteunende functies. Hoeveel banen precies op de tocht staan, is nog onduidelijk.

Zorgvuldig
"Ik wil het proces zorgvuldig doorlopen", aldus topman Pieter Elbers in een toelichting. "Er zijn nog te veel onzekerheden om getallen te noemen." De genoemde 25 procent is een richtgetal, en onder meer gebaseerd op onderzoek naar de managementstructuur bij andere ondernemingen, aldus Elbers.

In plaats van de kaasschaaf langs alle afdelingen te halen, wil de vorig jaar aangetreden topman de organisatie opnieuw op poten zetten. "Het moet sneller, eenvoudiger en goedkoper", zei Elbers. Haast is geboden, omdat de concurrentie vanuit met name het Midden-Oosten en Turkije snel sterker wordt.

Kostenbesparing
De ingreep kan volgens een grove schatting een besparing op de loonkosten opleveren van 40 miljoen euro. In totaal wil KLM de komende jaren 700 miljoen euro bezuinigen, onder meer door versoberde arbeidsvoorwaarden. Daarover zijn al nieuwe cao-afspraken gemaakt.

Elbers benadrukte dat KLM een vrijwillige vertrekregeling heeft en daarnaast een mobiliteitscentrum heeft opgezet om mensen naar ander werk te begeleiden. Ook is het uiteindelijke banenverlies sterk afhankelijk van toekomstige groeimogelijkheden voor KLM.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard uit castricum

Luchtvaartsector = banenmotor? in een bananenrepubliek als de onze kennelijk wel...

Geplaatst door anton uit castricum

En wij, de omwonenden, willen graag af van de hele klm, weg met hub-functie ............