Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM vreest voor uitdunnen Europees netwerk: ’17 vluchten minder in zomer’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 354 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
Vaarwel_groeimodel.png
Ook de luchtvaartsector is verantwoordelijk voor het behoud van de leefbaarheid van onze planeet
Credit: Hans Buurma

KLM verwacht dat zij haar Europese netwerk zal moeten uitdunnen als gevolg van de krimpplannen voor Schiphol. Topvrouw Marjan Rintel schat in dat de maatschappij zeventien dagelijkse vluchten minder heeft in het zomerseizoen van 2024, heeft ze gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Deze week komt er waarschijnlijk uitsluitsel van de slotcoördinator op de luchthaven over het exacte cijfer.

Bekend is dat KLM geen voorstander is van de krimpplannen van de overheid omdat die het verdienmodel van de maatschappij onder druk zetten.

Nu vliegt de maatschappij namelijk veel op allerlei Europese bestemmingen om daar mensen op te halen die op Schiphol overstappen op langeafstandsvluchten. „Voor het verdienmodel van KLM voeden we ons internationale netwerk met alle kleine bestemmingen in Europa”, zo verwoordt Rintel het.

In de luchtvaartwereld wordt gevreesd dat de positie van Schiphol als populaire luchthaven voor overstappers in gevaar komt en dat zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor het Nederlandse bedrijfsleven in bredere zin. „Het gaat over de toekomst van de economische positie van Nederland in de wereld”, benadrukt Rintel tegenover Bloomberg nog eens.

Hoge Raad
De maatschappij verzet zich nog bij de Hoge Raad tegen de krimp naar 460.000 vluchten per jaar, die het gerechtshof van Amsterdam eerder goedkeurde.

Volgens Rintel wordt ook nog gewacht op een oordeel van de Europese Commissie over de vraag of de Nederlandse overheid de juiste procedure heeft gevolgd. „Wij denken dat ze behoorlijk kritisch zullen zijn”, aldus de topvrouw.

KLM is niet de enige maatschappij die geraakt wordt door de krimpplannen. Het Amerikaanse JetBlue, dat pas sinds augustus op Schiphol vliegt, maakte onlangs al uit gesprekken met de Nederlandse slotcoördinator op dat zijn gloednieuwe start- en landingsrechten waarschijnlijk worden ingetrokken.

De maatschappij is daar heel boos over en dringt er bij de Amerikaanse autoriteiten op aan om KLM van het New Yorkse vliegveld JFK te verbannen, als JetBlue straks niet meer op Schiphol zou kunnen vliegen.

Rintel noemt dergelijke eisen een ’grote bedreiging’ voor KLM. Maar ze snapt de woede van de Amerikanen wel. „Als je op deze manier slots intrekt, zonder enig begrip van internationale afspraken, dan is JetBlue daar zeer terecht door beledigd.”

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

"Bekend is dat KLM geen voorstander is van de krimpplannen van de overheid omdat die het verdienmodel van de maatschappij onder druk zetten."
Dat verdienmodel is nu juist het probleem! Hierdoor wordt de omgeving van Schiphol met heel veel vluchten wordt opgescheept die wel leuk voor de KLM zijn, maar niet noodzakelijk voor onze economie en heel schadelijk voor de volksgezondheid, de natuur en het klimaat.
We kunnen maar beter nu alvast wat minder van luchtvaart onafhankelijk worden, want verduurzaming van de luchtvaart zit er voorlopig niet in.