KLM- topvrouw Rintel denkt dat krimp Schiphol nog voorkomen kan worden

Het kabinetsvoornemen om Schiphol per eind 2023 te laten krimpen van maximaal 500.000 naar 440.000 vluchten per jaar is nog geen vaststaand feit, aldus KLM-topvrouw Marjan Rintel. Zij spant zich in om dat te voorkomen, mede door de regering te wijzen op de negatieve gevolgen voor KLM én omwonenden. Dat zegt ze in een interne webcast.
“De krimp is nog maar een plan. Het moet nog van plan naar wetgeving naar uitvoering, en daar zijn we nog lang niet. Wat mij betreft komen we daar ook niet”, aldus Rintel. “Ik zit nog op het pad dat we gaan kijken hoe we eruit komen, in plaats van aan te nemen dat dit gaat gebeuren, want dat zou zeer slecht zijn voor KLM. Dat heb ik ook uitgelegd aan minister Harbers en de anderen [in Den Haag].”
Met de krimp van Schiphol wil het kabinet de leefomstandigheden voor omwonenden van Schiphol verbeteren, maar volgens Rintel gaat die maatregel juist contraproductief werken. “Het middel is erger dan de kwaal.” Ze vervolgt: “Als die 440-regel wordt ingevoerd, dan hebben we het geld niet meer om nieuwe vliegtuigen te kopen en bereiken we nooit meer wat we willen bereiken.”
Vlootvernieuwing helpt de omwonenden veel meer, aldus Rintel. Ze wijst op de vervanging van de Boeing 737-vloot door Airbus A320neo’s. “Wat we weten is dat we met die hele nieuwe vloot, die we krijgen tot 2030, de geluidsproductie met 50 procent verlagen en de CO2-uitstoot met 25 procent. Daar bereiken we veel meer mee dan met het invoeren van ‘440’.”
Eerder gaf vertrekkend Schiphol-topman Dick Benschop ook al aan dat de krimp van de luchthaven nog geen uitgemaakte zaak is. Kort voor de aankondiging van zijn vertrek, zei hij in een groot interview met Luchtvaartnieuws Magazine dat er juridisch nog veel haken en ogen aan kleven. Zo moet het kabinet onder andere nog Brussel overtuigen van de noodzaak.
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest
Argument: ‘Vlootvernieuwing helpt de omwonenden veel meer’. Dat dit gewoon larie is heb ik u al laten zien door de piekwaarden van geluid op nm27 over 15 jaar uit te zetten. Resultaat: slechts 1% minder in gemiddelde, met een enorme toename in deze iets minder lawaaiige toestellen, allemaal passend in de te ruime geluidsruimte, zodat we continu in het vliegtuiggejank zitten.
De vliegtuiglobby is dus weer hard aan het werk om de toegezegde krimp ongedaan te maken, zoals ik u al had voorspeld in mijn cursus (zie: Truc 40 op https://liegenenbedriegen.webnode.be, waarbij Rintel ook nog even weglaat dat die nieuwe Airbussen gewoon groter gaan worden en dat de eventuele afname in geluid hierdoor al tegen zal gaan vallen. U wordt dus gewoon weer besodemieterd, zowel door Rintel, als door Harbers.
Wat ze eigenlijk had moeten zeggen is, dat Schiphol en KLM nu eindelijk wat aan de herrie (en de klimaatverwoesting) gaan doen door het aantal vluchten sterk te beperken EN te zorgen voor minder lawaaiige toestellen, dus BEIDE tegelijk, en dat dit betaald gaat worden uit een significante verhoging van de ticketprijzen.
Daarnaast moeten we ons afvragen of schoft Poetin er sowieso niet voor gaat zorgen, dat al die luxe reisjes gewoon voorgoed voorbij is! We worden inderdaad met zijn allen armer (met 17% inflatie!!!).
En zelfs, als de hele rotoorlog niet was begonnen, hadden we de rekening door nog snellere opwarming toch gekregen.