Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM-top in opstand tegen Air France

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1307 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0475.jpg

Paul Eldering

AMSTELVEEN - De KLM-directie en de commissarissen in Nederland keren zich vierkant tegen de plannen van de moedermaatschappij in Parijs om KLM ‘in te lijven’.

Ook de KLM-ondernemingsraad protesteerde eerder al fel tegen de strategie van de Franse opperbazen De Juniac en Riolacci van de Air France KLM Group om de financiële zeggenschap van KLM grotendeels over te nemen „tegen alle afspraken in”.

Zij willen naar verluidt op 2 februari tijdens een cruciale bestuursvergadering in de holding hun zin ondanks de Nederlandse weerstand doordrukken. Als dat niet lukt, zullen ze volgens ingewijden moeten opstappen, „omdat ze dan niet geloofwaardig meer zijn voor de aandeelhouders”.

Er dreigt een ernstige vertrouwensbreuk in het topmanagement van het Frans-Nederlandse vliegconcern, bevestigden gisteravond interne bronnen aan De Telegraaf. De nieuwe KLM-baas Pieter Elbers en de raad van commissarissen van KLM staan volgens hen voor „een duivels dilemma”.

Elbers staat bekend als een topman „die niet over zich heen laat lopen en in deze escalerende ruzie niet zal wijken”, is hun verwachting. De Nederlandse gelederen zouden zich ook in Den Haag sluiten.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) wil dat KLM zelfstandig kan blijven beschikken over de eigen financiën om het beleid op Schiphol te bepalen. Kamerleden van onder meer PVV en CDA hebben verzocht om een debat over de continuïteit van KLM heel snel, zo mogelijk al deze week, te laten plaatsvinden.

„De aftakeling en financiële uitholling van KLM zijn in het geding. Dat kan ook grote gevolgen hebben voor de toekomstige positie van knooppunt Schiphol en de Nederlandse economie. Dit gaat heel ver”, aldus de waarschuwing van hoge KLM-managers.

‘De machtsstrijd der giganten’ noemen zij het. „Een gevecht op het scherp van de snede. De vraag is of de KLM-commissarissen een besluit van het Franse hoofdbestuur over centraal kasbeheer gaan uitvoeren of dat weigeren. Voorlopig worden ze genegeerd en geschoffeerd door Frankrijk.”

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht