Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM tegen nieuwe woonwijk Badhoevedorp

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1260 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 06-11-2018 
KLM_aeroclub_hvs.jpg

Door Bart Boele

Luchtvaartmaatschappij KLM zal tot aan de Raad van State gaan om de bouw van woonwijk Schuilhoeve in Badhoevedorp te voorkomen.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is tijdens de vergadering van de Haarlemmermeerse gemeenteraad vorige week ‘een verkeerde indruk ontstaan dat KLM akkoord zou zijn met het bestemmingsplan’. ,,KLM is niet akkoord met bestemmingsplan. Op de zienswijze van KLM op het ontwerp is nooit gereageerd door de gemeente Haarlemmermeer of overleg geweest.’’

KLM trok bij het beroep tegen het vorige bestemmingsplan Schuilhoeve samen op met Schiphol, omdat de gemeente woningen te dicht bij de luchthaven wilde bouwen.

In 2014 vernietigde de Raad van State na een langdurige beroepsprocedure delen van dat plan. Daarom moest de gemeente Haarlemmermeer een nieuw bestemmingsplan maken.

Volgens de verantwoordelijk wethouder Derk Reneman (VVD) is er voor dit nieuwe plan nauw samengewerkt met Schiphol.

KLM is daar kennelijk niet bij betrokken geweest. ,,In onze zienswijze geeft KLM aan dat uit de beoordeling van het geluidsbureau Peutz blijkt dat in het ontwerpbestemmingsplan voor Schuilhoeve, met bijbehorende toelichting en nadere onderzoeken, onvoldoende wordt voorzien in oplossingen voor bovengenoemde door de Raad van State in 2014 genoemde manco's.’’

Met andere woorden: de geluidsbelasting in de nieuwe wijk wordt te hoog. De gemeente heeft bij het maken van het bestemmingsplan de maximale hoeveelheid van de geluidsbelasting gebruikt. Zelfs ietsje meer, maar de hoop is daar een ontheffing voor te krijgen. KLM is daar tegen omdat woningen zo dicht bij de luchthaven de bedrijfsvoering en uitbreiding van activiteiten moeilijk of zelfs onmogelijk maken.

Al deze informatie is, constateert KLM na een verslag van de raadsvergadering in deze krant, kennelijk niet bij de gemeenteraad van Haarlemmermeer terechtgekomen. ,,KLM wil dat de gemeenteraad indien zij stemt juiste informatie heeft over het plan en de zienswijze van KLM.’’

,,Onder belangrijke verkeersaders en in de nabijheid van de luchthaven, zoals Schuilhoeve zou er niet willens en wetens woningbouw gepleegd moeten worden. De gemeente zoekt de grens letterlijk op. KLM geeft tevens aan dat voorkomen dient te worden dat er nieuwe ernstig gehinderden worden toegevoegd door woningbouw. Indien het bestemmingsplan wordt vastgesteld zal KLM wederom in beroep gaan bij de Raad van State’’, laat het bedrijf weten.

De gemeente zal toekomstige bewoners voor de aanschaf van een woning in Schuilhoeve erop wijzen dat hun huis vlak naast een luchthaven staat. Volgens wethouder Reneman is dat een goede oplossing. Er is veel belangstelling voor een woning in Badhoevedorp en de prijzen zijn hoog.

Het plan Schuilhoeve is een van de onderdelen van het nieuwe Badhoevedorp, dat ontstaat nu de snelweg A9 uit het dorp is verdwenen. De woonwijk Quatrebras is nu in aanbouw. Nieuwbouw van winkels en woningen is de volgende fase. Tevens moet er een sportcomplex bij de Schipholweg komen, waar een onteigeningsprocedure voor nodig is. Als de sportclubs Pancratius en SC Badhoevedorp daarheen zijn verhuisd zou met de bouw in Schuilhoeve begonnen moeten worden.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 06-11-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

Belang van extra vluchten op Schiphol VS het belang van de omwonenden die een dak boven hun hoofd nodig hebben op een min of meer redelijke locatie.

Als het aan de klm lag zou iedereen die niet bij klm of Schiphol werkt vertrekken uit Nederland zodat er ruimte is voor nog meer vluchten.
Nederland is niet van de klm alleen!
Zijn ook nog andere mensen!