Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM stopt met nachtelijke passagiersvluchten op Schiphol

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 213 
|
 parool.nl - 26-01-2024 
nigh_flight.jpg
Nachtvlucht
Credit: K Bahr

KLM voert vanaf eind maart geen nachtelijke passagiersvluchten meer uit op Schiphol. Het gaat om een maatregel die de luchtvaartmaatschappij eerder aan minister Mark Harbers (Infrastructuur) had beloofd om geluidshinder voor omwonenden te verminderen.

Met de ingang van de zomerdienstregeling vertrekken of arriveren tussen middernacht en 06.00 uur geen passagiersvluchten van KLM op Schiphol, meldt de maatschappij. In de praktijk landen vier intercontinentale vluchten niet tussen 05.00 en 06.00 uur op Schiphol, maar later in de vroege ochtend.

De ingreep betekent nog lang niet het einde van nachtvluchten op Schiphol. Onder andere budgetmaatschappij Transavia, ook onderdeel van Air France-KLM, vliegt ’s nachts en in de vroege ochtend. Ook gaan er nog vrachtvluchten.

Krimp Schiphol
Schiphol presenteerde in april 2023 plannen om vluchten in de nacht zoveel mogelijk te weren. Er werd ingezet op 10.000 minder nachtvluchten. De minister maakte daarop bekend dat het aantal nachtvluchten nog verder zou moeten krimpen, van 32.000 naar 28.700 per jaar.

De doelstellingen om het aantal nachtvluchten terug te schroeven maken deel uit van een langverwacht en veelbesproken krimpplan om het aantal jaarlijks toegestane vluchten op Schiphol vanaf november terug te brengen, van 500.000 tot 452.500. Een uitspraak van de rechter en weerstand vanuit Brussel, de VS en Canada gooide eerder al roet in het eten. Hierdoor liet minister Harbers deze week weten dat de definitieve krimp van Schiphol ook dit jaar niet doorgaat.

Desondanks vindt er in 2024 toch een ‘krimp via een omweg’ plaats. Door een gebrek aan medewerkers, met name bij de luchtverkeersleiding, kan Schiphol een half miljoen starts en landingen niet begeleiden. Hierdoor zijn er ‘slechts’ 483.000 vluchten mogelijk.

Bekijk bericht op "parool.nl - 26-01-2024"

Reacties op dit bericht