KLM start grote reorganisatie
Door Yteke de Jong
AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM maakt zich op voor een allereerste gedwongen ontslagronde.
President-directeur Pieter Elbers stelt in een brief aan het personeel dat de luchtvaartmaatschappij kleiner en efficiënter moet gaan werken. Nu nog probeert KLM boventallig personeel intern aan een andere functie te helpen, maar dat is niet voldoende, zo stelt Elbers.
Er wordt een zogeheten 'transitiecentrum' opgezet, dat KLM'ers moet helpen aan ander werk buiten het bedrijf, zo legt Elbers uit in de brief aan het personeel. 'Dat is moeilijk en gaat pijn doen.' Later deze maand maakt KLM meer bekend over dit mobiliteitscentrum, omdat de ondernemingsraad nog haar zegen moet geven. Tot nu toe wordt er rekening mee gehouden dat 20% van de ruim 30.000 KLM'ers zijn baan zal verliezen in de komende jaren, ruim 5000 man.
“Elbers: "Dit is moeilijk en gaat pijn doen"”
-
KLM heeft de verliezen dit jaar zien oplopen. Door de moordende concurrentie staat de omzet blijvend onder druk. Snijden in de kosten lijkt voorlopig de enige uitweg. Daarbij gaat de centralisatie binnen de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie stiekem door, in weerwil van eerdere toezeggingen van topman Alexandre de Juniac.
Waar bij KLM het snoeimes volop wordt gehanteerd, lijkt er bij zustermaatschappij Air France geen vuiltje aan de lucht. Er zijn daar nog steeds geen concrete afspraken gemaakt met de vakbonden over bezuinigingen. Er wordt juist gebroed op uitbreidingsplannen, onder meer voor een prijsvechter op intercontinentale routes, zo werd gisteren bekend in de Franse media. Air France KLM heeft nauwelijks geld voor investeringen en worstelt met een hoge schuld. Bekijk bericht op "telegraaf.nl"