KLM : Slot op Schiphol is rampzalig

Door Frans van den Berg
KLM wil wél dat tussentijds de capaciteit van Schiphol wordt uitgebreid. Drie jaar op de handen zitten lijkt KLM-directeur Pieter Elbers een rampzalig plan voor zowel zijn eigen bedrijf als de BV Nederland. Vrijdag stelde Schipholdirecteur Jos Nijhuis voor om niet tussentijds de grens op te rekken, maar alle energie te steken in de groei na 2020.
KLM verwacht de capaciteit dit jaar met drie tot vier procent op te voeren, nadat vorig jaar de groei al 3,9 procent was. Maar dit jaar dreigt Schiphol vol te lopen. Dan zijn er pas in 2021 weer nieuwe vluchten mogelijk. „Je moet er toch niet aan denken dat wanneer bedrijven door de Brexit willen verhuizen, dat ze dan door de beperkte vluchtmogelijkheden niet voor Amsterdam kiezen maar voor Frankfurt. Juist voor het bedrijfsleven zijn die vele verbindingen essentieel. Het gaat om Nederlandse werkgelegenheid en gezinnen die hun boterham te danken hebben aan de Mainport Schiphol”, onderstreept Elbers.
Uitweg
KLM werkt wel aan scenario’s wanneer toch het slot op de deur blijft tot en met 2020. Hebben we het dan over het verplaatsen van Transaviavluchten naar andere luchthavens in Nederland zodat KLM-toestellen die start- en landingsplekken kunnen overnemen of gaat KLM grotere toestellen inzetten?
Elbers wil er nog niets over zeggen omdat hij nog steeds een uitweg ziet. „In het Aldersakkoord draait alles om de geluidsoverlast. Maar sinds 2008 is zoveel gedaan aan geluidsisolatie, andere routes en stillere vliegtuigen, dat die 500.000 vluchten straks veel minder overlast geven dan tien jaar geleden was voorzien. Inderdaad moet dat dit voorjaar nog uit de Milieu Effect Rapportage gaan blijken. Daarna willen we met alle partijen het gesprek aan om tussentijds toch meer vluchten mogelijk te maken.”
Selectie
Daarbij geeft Elbers de bewonersdelegatie helemaal gelijk als ze zeggen dat er dan eindelijk eens een goed selectiviteitssysteem moet komen. „Daar zijn aan de Alderstafel afspraken over gemaakt, maar daar is niets mee gedaan. Daardoor is Schiphol zo snel volgelopen met vakantievluchten en de zoveelste prijsvechter die op Barcelona vliegt en daar ook nog eens een bonus voor krijgt.’’
Schipholdirecteur Jos Nijhuis maakte vrijdag bekend dat het bonusbeleid is aangepast met ingang van 1 april. Dan wordt alleen nog een premie per passagier betaald voor nieuwe intercontinentale bestemmingen en niet meer voor nieuwe Europese lijnen. Op de vraag waarom Schiphol deze beleidswijziging niet al jaren geleden had ingevoerd en zo de groei van het aantal vluchten had kunnen beperken, reageerde Nijhuis geïrriteerd. ,,We hebben het jaarlijks over vijf miljoen euro aan bonussen. Soms helpt dat een maatschappij om een nieuwe verbinding op te zetten, maar ze hebben veel meer geprofiteerd van de verlaging van de havengelden. Die zijn in drie jaar tijd met 22 procent gedaald en dat levert de airlines 140 miljoen euro per jaar op.’’
Verder wijst Nijhuis op het feit dat KLM en partners, inclusief Transavia, 81 procent van het bonusgeld over de afgelopen vijf jaar hebben gekregen. Maar vakantievluchten is maar drie procent gegaan. Sowieso daalde op Schiphol het aandeel van de vakantievluchten. Dat blijkt ook deels een kwestie van definities te zijn. Een vlucht die Transavia als een code-share met KLM uitvoert, is geen vakantievlucht meer. Bovendien wordt niet gekeken naar de maatschappij, maar of de bestemming een zaken- of vakantiebestemming is. Met 10.000 zakelijke reizigers vanaf Schiphol per jaar is een bestemming als Barcelona en bij wijze van spreken ook Ibiza opeens een zakelijke bestemming. Dat maakt de discussie over het verplaatsen van vakantievluchten naar regionale vliegvelden extra lastig.
Geplaatst door Bert Haandrikman uit Nieuw-Vennep
Ik vind het ronduit walgelijk wat er gebeurd. Gooi alle regels en afspraken maar gewoon aan de kant.