Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM slaat vleugels uit in India

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2179 
|
 telegraaf.nl 
tb_vliegtuig_KLM_PH-BFD_7-6-2014_12.08_uur.jpg


AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een overeenkomst gesloten met het Indiase Jet Airways en de Amerikaanse partner Delta om samen vluchten uit te voeren naar de Verenigde Staten, Canada en India. Dat bevestigen bronnen rondom de onderhandeling aan De Telegraaf.

'De overeenkomst kan een doorbraak betekenen voor de toekomst van KLM', stellen bronnen rondom Jet Airways, dat voor 25% in handen is van het Arabische Etihad, de 'strategische' partner van KLM. Delta en Etihad gelden als de belangrijkste kandidaten om KLM over te nemen, mocht Air France KLM het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Hoewel een opsplitsing wordt ontkend door de top van Air France KLM, wordt er door vriend en vijand rekening mee gehouden. De omzet en verdiensten van de Nederlands- Franse luchtvaartcombinatie lopen zo hard achteruit, dat ze met bezuinigingen niet bij te benen zijn.

KLM ziet de Indiase markt als veelbelovend, omday deze één van de snelst groeiende ter wereld is. Het is de bedoeling dat Jet Airways aan het begin van volgend jaar start met drie dagelijkse vluchten vanaf Schiphol richting Delhi en Mumbai. KLM en Delta verzorgen de vluchten over de Atlantische oceaan.

De samenwerking met Delta, Jet Airways en KLM houdt in dat opbrengsten en kosten gedeeld kunnen worden en dat er meerdere vluchten per dag aangeboden kunnen worden. Bestuurder Dries van Luyk van Jet Airways en topman Pieter Elbers van KLM, die maandenlang aan de deal hebben gewerkt, waren niet bereikbaar voor commentaar.

De afgelopen tijd leek het vuur tussen Etihad en KLM gedoofd, ook vanwege de warme banden tussen KLM en Delta. Topman Richard Anderson van Delta kwam begin dit jaar met keiharde beschuldigingen van miljarden illegale staatssteun aan het adres van Etihad. Die laatste is nog altijd bezig met een charmeoffensief, onder meer bij de Europese Commissie, om die aantijgingen te weerleggen.

In januari was er nog een ontmoeting op Schiphol tussen de ceo's van KLM, Delta en Etihad om nader tot elkaar te komen. De Arabieren namen vorig jaar Alitalia over, dat vervolgens heeft aangekondigd dat ze uit de succesvolle joint-venture met Delta en Air France KLM zal stappen.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht