Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM-piloten laken lakse top

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1168 
|
 telegraaf.nl 
hv_vliegtuig_2876.jpeg

Door Paul Eldering

BADHOEVEDORP - KLM-piloten slaan groot alarm over de belabberde concurrentiepositie van de Air France KLM Groep.
„Die kalft alsmaar verder af. Er is geen duidelijk aanvalsplan in Parijs, terwijl de urgentie hoog is”, zo zei voorzitter Steven Verhagen van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers VNV gisteren tegen De Telegraaf.

"Met het loslaten van de winstdoelstelling en alleen maar snijden in kosten en harder werken, gaan we het niet redden. We worden helemaal kapot gevlogen door de gesubsidieerde Midden-Oosten-maatschappijen. We zien dat steeds meer van onze passagiers afhaken, omdat ze elders een beter en vaak ook nog voordeliger product krijgen. Dat is een levensgevaarlijke ontwikkeling”, waarschuwt Verhagen.
De Air France KLM Holding moet het roer volgens hem rigoureus omgooien om het tij te keren. „Een nieuwe kapitaalinjectie is hard nodig. Het vliegbedrijf moet vers geld hebben om veel sneller te investeren in kwaliteit en de prijzenslag te kunnen volhouden. Er is ook behoefte aan een eigentijdse verkoopstrategie.”

De VNV en andere Nederlandse vakbonden hekelen de lakse houding van de Franse top. Bij Air France gaan de cao-onderhandelingen bijvoorbeeld pas na de zomer beginnen. „Het lijkt wel of ze de ernst van de situatie niet inzien. In plaats van plannen maken, moeten ze eens echt dingen gaan doen. De Franse variant van mañana mañana heeft toegeslagen”, meent Verhagen.
Het is volgens hem de hoogste tijd dat orde op zaken wordt gesteld. „Het beleid faalt en het ontbreekt aan een coherente visie. Keer op keer worden we afgetroefd door concurrenten, zowel financieel als commercieel.”

Verhagen vindt wel dat al het KLM-personeel op de grond en in de lucht serieus moet bijdragen om de vliegmaatschappij gezond te krijgen. Hij is geschrokken van de strijdlustige taal van cabinevakbond VNC in deze krant. „Misschien moet de KLM-directie maar eens wat steviger aanzetten. De polder is geen vruchtbare bodem meer voor cao-overleg.”

Ten onrechte denken medewerkers volgens hem dat KLM het nog steeds goed doet. „In werkelijkheid zijn we te duur, te log en te matig geworden. Onbegrijpelijk dat er uitsluitend defensief wordt gehandeld, zoals bij de vracht. Daar winnen we de oorlog niet mee.”
Deze week praat staatssecretaris Mansveld (Luchtvaart) met haar Franse collega en topmannen De Juniac en Elbers over de noodsituatie bij Air France KLM.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

De conclusie van de voorzitter van de VNV is op zich juist en zelfs voor een buitenstaander gemakkelijk te trekken. Qua concurrentie positie heeft KLM-Air France het moeilijk. Niet alleen door de gesubsidieerde maatschappijen zoals de Emirates maar ook door de niet gesubsidieerde low cost maatschappijen zoals Easy Jet en Ryan Air. Wat is daaraan te doen? Door een met de laatste groep vergelijkbare kosten structuur te realiseren en dat doe je door o.a. het salarispakket van de piloten op een zelfde kostenniveau te brengen. En daarover wordt door deze voorzitter wijselijk met geen woord gerept. De vorig jaar gehouden staking door de Air France piloten had als hoofddoel het behouden van de goudomrande salariscondities. Ook daarover geen wanklank door de Nederlandse verkeersvliegers. Conclusie: het wijzen naar de anderen en het eigen belang onaantastbaar houden. Inschatting verdere toekomst: KLM-Airfrance gaat deze concurrentie strijd verliezen. En zoals dit ook met Fokker gebeurde zal Nederland weer een stukje nationale trots verliezen gepaard gaande met een verdere ontmythologisering van Schiphol. De ogenschijnlijke banenmotor van onze economie.

Geplaatst door gerard uit Castricum

Wat is de relatie met vlieghinder? Dat is toch de topic van deze site?

Geplaatst door Erwin von der Meer uit Castricum

Vlieghinder is de topic van deze website. En welke artikelen hebben daarmee een directe relatie? That is the questrion. Vlieghinder kun je koppelen aan overvliegende vliegtuigen maar daar houdt het niet mee op. Vliegtuigen zijn weer gekoppeld aan landen/starten, de luchthaven, de capaciteit van de luchthaven, het type vliegtuig, de vliegtuigmaatschappijen, mogelijke uitplaatsing van vliegverkeer enz.enz. In dat licht gezien is dit artikel nuttige info m.b.t. de positie van KLM-Airfrance die tot nu toe één van de belangrijke pijlers van Schiphol is. Dit zou kunnen veranderen met alle gevolgen van dien. Is Schiphol en alles wat daar bij hoort dan nog wel zo belangrijk zoals dat ons altijd wordt voorgeschoteld? Wellicht dat zaken een andere prioriteit krijgen en dat Schiphol niet langer meer de positie houdt van een staat in een staat.