KLM pakt Schiphol af van de Nederlandse vakantieganger

Hemel en aarde beweegt KLM om de buitenlandse overstappers op het overdrukke Schiphol te blijven faciliteren. Dat gaat steeds meer ten koste van de Nederlander die ook eens een keer met het vliegtuig op vakantie wil.
Terwijl de lengte van de rijen op Schiphol tegenwoordig in kilometers wordt uitgedrukt, doet KLM er alles aan om het eigen intercontinentale netwerk te beschermen, desnoods ten koste van de Nederlandse reiziger. En desnoods via het voeren van rechtszaken tegen de grootste geldschieter van de afgelopen jaren – de Nederlandse staat.
De voorkeur van KLM voor buitenlandse overstappers bleek onder meer toen de zomerchaos op Schiphol zo’n grote hoogte bereikte dat luchtvaartbedrijven hun toestellen leeg lieten terugvliegen naar Schiphol. In die periode liet ook KLM Nederlandse vakantiegangers in den vreemde achter en gaf het voorrang aan de ‘feeder’-vluchten die noodzakelijk zijn om de intercontinentale vluchten vanaf Schiphol te vullen met buitenlanders.
Vaak nog geen 10 procent Nederlanders
Gemiddeld 70 procent van de intercontinentale KLM-passagiers zijn buitenlandse overstappers. In een groot aantal vluchten zit zelfs geen tien procent Nederlanders. Al deze vluchten zouden vanuit maatschappelijk belang beter vanaf andere hubs kunnen worden gefaciliteerd dan vanaf Schiphol.
Vrijwel nergens ligt een megahub immers middenin zo’n drukbevolkt gebied als Schiphol. Door die ligging veroorzaakt het vliegveld voor anderhalf miljoen bewoners overlast boven de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Nu Schiphol van VVD-minister Mark Harbers moet krimpen naar maximaal 440.000 vliegbewegingen per jaar en KLM volhardt in de strategie om buitenlanders met lage tarieven naar Schiphol te lokken voor een overstap, zal dat in de toekomst steeds meer ten koste gaan van de keuzemogelijkheid voor Nederlandse vakantie- en zakenreizigers.
Pervers model om herrie te importeren
Dit perverse model importeert de herrie en vervuiling van buitenlandse reizigers naar de regio van Schiphol. Bewoners ervaren de lasten van dit inefficiënte vliegverkeer, maar kunnen in afnemende mate aanspraak maken op de lusten.
Het is te verwachten dat bij verdere krimp van het vliegverkeer als gevolg van milieu- en klimaatmaatregelen nog minder plaats ontstaat voor vliegverkeer van en voor Nederlanders. KLM zal bij ongewijzigd beleid een steeds groter deel van de koek gebruiken om de buitenlandse transferpassagiers te faciliteren.
Dat is goed voor KLM en zijn marktaandeel, maar heel slecht voor het maatschappelijk belang van Schiphol. Immers zou de luchthaven dé verbinding moeten zijn tussen Nederland en de rest van de wereld. Die doelstelling komt zo steeds verder onder druk te staan.
Asociaal
Het vliegveld zakt af naar de status van een overstapstation voor buitenlanders die Schiphol alleen maar willen aandoen omdat een vlucht met overstap goedkoper is dan een rechtstreekse vlucht. Het is ronduit asociaal om zo’n overstapfunctie te faciliteren in het drukbevolkste gebied van Europa. Overstappen kan immers overal – ook op een afgelegen vliegveld in de middle of nowhere.
De paar procenten Nederlanders in KLM-vluchten naar exotische intercontinentale bestemmingen staan het adequaat en efficiënt opereren van een vliegveld tot nut van de Nederlandse samenleving danig in de weg.
Nederlanders dienen te beseffen dat wat goed is voor KLM niet automatisch goed is voor de Nederlandse economie. En zelfs vaak tegenstrijdig met het welzijn in de maatschappij.