Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM, Lufthansa en SAS gaan biobrandstof tanken in Oslo

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1132 
|
 z24,nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0334.jpg

De luchtvaartmaatschappijen KLM, Lufthansa en SAS gaan in 2015 biobrandstof tanken op de luchthaven Gardermoen bij Oslo.

Leverancier SkyNRG Nordic, een partnership tussen SkyNRG en het Noorse oliebedrijf Statoil, hebben daarvoor overeenkomst gesloten met luchthavenoperator Avinor en de drie luchtvaartmaatschappijen.
Lufthansa is van plan om op vijfduizend jaarlijkse vluchten van en naar Oslo vijf procent biobrandstof te gebruiken. Ook SAS en KLM nemen deel aan het initiatief. Vanaf maart 2015 zal de brandstof beschikbaar zijn, in totaal gaat het om 2,5 miljoen liter in het eerste jaar.

De biobrandstof zal door middel van het reguliere brandstofsysteem van de luchthaven beschikbaar zijn, een primeur. Voorheen moest biobrandstof nog door middel van tankwagens naar vliegtuigen worden gebracht.

Beschikbaarheid biobrandstof probleem
Dirk Kronemeijer, CEO van het in Amsterdam gevestigde SkyNRG, juicht de “visionaire strategie” van Avinor, Statoil en de luchtvaartmaatschappijen toe. “Ik hoop dat andere luchthavens en regeringen wereldwijd goed kijken wat hier gebeurt.”

Al sinds een aantal jaren vinden commerciële vluchten plaats waarbij een deel van de brandstof biologisch is. Probleem is de beschikbaarheid van biobrandstof. In Oslo moet volgens SkyNRG Nordic nu een permanente aanvoer van biobrandstofmengsels ontstaan. Vorige week begon de onderneming in Noorwegen al met het leveren van biofuel aan SAS en Norwegian.

Volg de luchtvaartsector op Luchtvaartnieuws.nl.

Bekijk bericht op "z24,nl"

Reacties op dit bericht