Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM kondigt forse bezuinigingen aan

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1312 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
hv_vliegtuig_2876.jpeg

AMSTELVEEN – President-directeur KLM Pieter Elbers heeft donderdagavond tegenover de pers de te verwachten bezuinigingsdoelstellingen bekendgemaakt voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. In totaal moet de komende vijf jaar 700 miljoen euro worden bezuinigd. Dit komt overeen met een besparing van vier procent op de operationele kosten. Elbers: "Het moet sneller, efficiënter en goedkoper." De nieuwe topman geeft met zijn aanpak direct zijn visitekaartje af.

Eerder op de dag werd het personeel geïnformeerd waarbij het cabinepersoneel zich overvallen voelt door een eenzijdige mededeling dat er voorlopig geen aanname van nieuwe cabin attendants plaatsvindt. Daardoor stagneert ook de doorstroom.

De winstmarge van KLM is volgens de nieuwe topman te laag om de schuldenlast te verminderen en de broodnodige investeringen in kwaliteit te doen. Volgens Elbers is er niet direct sprake van ontslagen, maar de huidige groep werknemers moet een vier procent hogere productie draaien. Dit kan bij het vliegend personeel worden bereikt door de huidige rust- en werktijdenregeling op de schop te nemen.

KLM gaat fors investeren in de vloot door nieuwe Boeing 787-9 Dreamliners aan te schaffen en verder het inflight-product van alle longhaul toestellen naar een hoger plan te brengen. Voor de investering is 500 miljoen euro nodig.

Stiptheidsacties
Eerder op de dag meldde de maatschappij aan de cabinebonden dat KLM per direct stopt met het aannemen van nieuw cabinepersoneel. KLM wil bij de CAO-onderhandelingen inzetten op een hogere productiviteit van het cabinepersoneel. Als reactie op dit, volgens de vakbond VNC, eenzijdige besluit kan KLM op stiptheidsacties van het personeel rekenen. Passagiers kunnen hier hinder van ondervinden.

Op de vraag of de piloten hetzelfde lot treft wil Elbers tegenover Luchtvaartnieuws.nl / Zakenreisnieuws.nl niet dieper ingaan. Elbers: "We bekijken de beroepsgroepen een voor een." Elbers is het verder niet eens met de stelling dat er geen aannamen plaatsvinden. "Als er groei ontstaat kan er vanzelf weer een moment van instroom van nieuwe medewerkers plaatsvinden. Op dit moment is hier echter geen sprake van", meldt Elbers.

De pilotenbond VNV stelt zich terughoudend op en zegt coöperatief mee te denken over oplossingen. Bijzonder in dit verband is dat de voormalige voorzitter van de pilotenbond VNV, René de Groot, de nieuwe COO van KLM wordt en de onderhandeling met zijn oude makkers in zal gaan. Elbers meldde dinsdagavond tegenover Luchtvaartnieuws.nl / Zakenreisnieuws.nl dat De Groot gekozen is in zijn nieuwe rol vanwege het beschikken over "uitstekende kwaliteiten".

Nog niet erg concreet
Voorzitter van de pilotenvakbond VNV, Steven Verhagen, laat weten dat hij vindt dat de KLM-directie een duidelijk signaal heeft afgegeven over wat er moet gebeuren: dat er geïnnoveerd moet worden en dat het slimmer en sneller moet. Heel concreet zijn de plannen echter nog niet, vindt hij. "De VNV zal haar verantwoordelijkheid nemen en discussies over investeringen in het bedrijf niet uit de weg gaan", meldt Verhagen.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht