KLM kan niet winnen van lowcost
Door Frans van den Berg
SCHIPHOL - Binnen Europa kan KLM het nooit winnen van prijsvechters als Ryanair en Easyjet. ,,Het is daarom beter wanneer KLM gaat samenwerken met bij voorbeeld Easyjet. Dan levert Easyjet passagiers die op Schiphol overstappen op een intercontinentale vlucht van KLM'', ziet luchtvaarteconoom Hans Heerkens van de Universiteit van Twente als overlevingsstrategie voor KLM.
Ryanair maakt vandaag plannen bekend
Veel consumenten zijn blij met de grote groei van Easyjet op Schiphol omdat door de concurrentiestrijd de ticketprijzen dalen. Nu ook de Ierse prijsvechter Ryanair op Schiphol gaat neerstrijken, zoals vandaag op een persconferentie wordt toegelicht, wordt dat alleen maar erger. Ryanair biedt tickets naar Dublin aan voor 9,99 euro, terwijl de maatschappij alleen al aan Schiphol 26,55 euro aan passagierskosten moet betalen. Natuurlijk gaan niet alle stoelen voor die dumpprijs van de hand, maar de prijzenoorlog loopt zo verder op.
De kans dat KLM het Europese netwerk winstgevend kan krijgen, wordt zo steeds lastiger. Ook al omdat ook de prijsvechters Vueling en Norwegian op Schiphol actief zijn. Air-France/KLM zet nu vooral in op bezuinigingen, het verhogen van de productiviteit en het verder uitbouwen van Transavia als een Europese prijsvechter. ,,Maar lowcost maatschappijen als Ryanair en Easyjet zullen binnen Europa altijd efficiënter zijn'', meent Heerkens.
Uithollen
Wanneer het KLM netwerk binnen Europa wordt uitgehold, zijn er ook minder overstappers op Schiphol en zullen ook intercontinentale vluchten worden geschrapt. Juist het enorme netwerk van bestemmingen vanaf Schiphol, maakt de Amsterdamse regio zo aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. ,,Maar juist op Schiphol is de mogelijkheid aanwezig tot een samenwerking van KLM met een lowcost als Easyjet. De frequentie waarmee Easyjet op Londen vliegt is zo hoog, dat aansluiting van vluchten in een aantal gevallen praktisch is gegarandeerd zonder dat de maatschappijen hun dienstregelingen hoeven aan te passen. Met nieuwe boekingssystemen en bagage-afhandeling is die samenwerking mogelijk'', ziet Heerkens als uitgelezen kans voor Schiphol.
Ryanair bood een jaar geleden al aan om te gaan samenwerken met KLM en Easyjet had eerder ook belangstelling. Tot nu toe houdt KLM de boot af en wil men via bezuinigingen uit de rode cijfers komen. Maar recent werd bekend dat de Midden-Oostenmaatschappij Emirates wel al gesprekken voert met Easyjet over samenwerking. Tijdens de persconferentie vandaag zal blijken welke routes Ryanair nog meer gaat aanbieden en hoe tegen de concurrent KLM wordt aangekeken. De visie van Heerkens wordt ook betrokken bij het actualiseren van het luchtvaartbeleid door de Tweede Kamer.